Oncologie Lotus-Med

Oncologie

Oncologia este o ramură a medicinei care se ocupă cu studierea și tratarea tumorilor canceroase. Termenul vine din limba greacă unde "onkos" înseamnă "tumoare", iar "logos" înseamnă "știință".

Domeniul oncologiei are trei domenii majore: medical, chirurgical și al radiațiilor. Așadar există medicul oncolog care tratează cancerul folosind chimioterapie sau alte medicamente, cum imunoterapia, chirurgul oncolog care îndepărtează tumora și țesutul din apropiere în timpul operației sau efectuează anumite tipuri de biopsii pentru a ajuta la diagnosticarea cancerului, radioterapeutul - oncologul care tratează cancerul folosind radioterapie, oncologul ginecologcare tratează cancerul ginecologic, cum ar fi cancerul uterin și ovarian și cervical, oncologul hematolog care diagnostică și tratează cancerele de sânge, cum ar fi leucemia, limfomul și mielomul și oncologul pediatru, care tratează cancerul la copii. 

Oncologul oferă și îngrijirea paliativă sau simptomatică la pacienții cu afecțiuni maligne. Oncologul trebuie să ofere pacientului îngrijiri de calitate și compasiune. Un oncolog are rolul de a-i explica pacientului diagnosticului și stadiul cancerului, vorbind despre toate opțiunile de tratament și despre alegerea preferată.

De cele mai multe ori, pacienții diagnosticați cu cancer sunt tratați de medici din diferite specialități, adică de o echipă multidisciplinară. 

Care sunt simptomele care trebuie să te trimită la oncolog? 

Cel mai important instrument de diagnostic rămâne istoricul clinic al pacientului. Simptomele obișnuite care îndreaptă spre cancer includ oboseala, scăderea în greutate, anemie inexplicabilă, febră de origine necunoscută etc.

Ce investigații poți face la oncolog?

Oncologia depinde de instrumente de diagnostic cum ar fi biopsia sau îndepărtarea bucăților de țesut tumoral și examinarea acestuia la microscop. 

Alte instrumente de diagnostic includ 

·      examinarea endoscopică

·      studii imagistice precum radiografii, CT, RMN, ecografie, scintigrafie

·      tomografie cu emisie de pozitron și tehnici de medicină nucleară etc.

 Metodele comune includ testele de sânge pentru markeri biologici sau tumori. 

Pe baza gradului și stadiul cancerului, oncologii ajută la stabilirea terapiei care este potrivită pentru fiecare dintre pacienții lor. Aceasta ar putea fi prin chirugie, chimioterapie, radioterapie sau asocierea acestora, precum si alte tratamente specifice.

 

Suntem alături de tine

Contactează-ne telefonic sau programează-te direct

Specialități medicale LOTUS-MED

echipa medicala LotusMed

La Centrul medical integrat de diagnostic și tratament LOTUS-MED am adus în același loc peste 20 de specialități medicale importante cu scopul de a vă oferi, în mod eficient, serviciile medicale de care aveți nevoie.

Medicii Lotus-Med

echipa medicala LotusMed

Experiența, competențele, răbdarea și orietarea către pacient sunt valorile esențiale care unesc întreaga echipă a Centrului medical integrat de diagnostic și tratament LOTUS-MED, indiferent de specialitatea medicală.