Bicarbonat
Sistem de recoltare:
Durata:
Informatii generale
Bicarbonatul este o substanta chimica ce impiedica PH-ul sangelui sa devina prea acid sau prea bazic. De obicei, testul pentru stabilirea nivelului de bicarbonat in organism este efectuat prin prelevarea unei mostre de sange, fiind testate totodata si nivelurile altor electroliti, ca sodiu, potasiu si clor. Acest test este efectuat de cele mai multe ori impreuna cu testul pentru depistarea nivelului de dioxid de carbon din organism sau a nivelului gazelor din sangele arterial.
Recomandari pentru determinarea bicarbonatului seric :
In general, testul pentru stabilirea nivelului de bicarbonat in organism este efectuat pentru depistarea si monitorizarea unor boli precum afectiuni ale rinichilor, plamanilor sau disfunctii metabolice, care pot avea drept urmare modificari ale nivelului de bicarbonat din sange.
Conditii de recoltarare :
Recoltarea se face dimineata pe nemancate.
Se recolteaza sange venos.
Recoltarea se face in vacutainer fara anticoagulant, cu/fara clot activator, cu/fara gel separator( vacutainer cu dop rosu sau galben), atat cat permite vacuumul. Specimenele recoltate care prezinta hemoliza puternica sau care sunt recoltate necorespunzator, in alte tipuri de vacutainere, vor fi respinse de la testare.
Metoda de masurare - enzimatica (cu fosfoenolpiruvat carboxilaza)
Valori crescute
Alcaloza metabolica : varsaturi prelungite, aspiratie gastrica, fistula gastrocolica, adenom vilos de colon, hiperaldosteronism, tratament diuretic, diaree cronica, administrare de antiacide.
Acidoza respiratorie : depresia centrilor respiratori: traumatisme, infectii, droguri ; afectiuni neuromusculare: poliomielita, miopatie, sindrom Guillain-Barré ; afectiuni toraco-pulmonare: hidrotorax, pneumotorax, BPOC, edem pulmonar, astm bronsic.
Acidoza respiratorie cu alcaloza metabolica
Valori scazute:
Acidoza metabolica - insuficienta renala, acidoza tubulara renala, cetoacidoza: diabet, inanitie, alcoolism, acidoza lactica, intoxicatia cu salicilat, metanol, etilenglicol, nefropatii obstructive; ureterosigmoidostomie, fistula vezico-colica, diaree acuta, deficit de mineralocorticoizi, administrare de HCl, NH4Cl, inhibitori de anhidraza carbonica.
Alcaloza respiratorie- anxietate, isterie, sarcina, afectiuni SNC: hipoxemie, infectii, traumatisme, encefalopatie hepatica.
Acidoza metabolica cu alcaloza respiratorie