Amprenta anală
Prelevare
Probele se recoltează dimineață, înaintea toaletei perianale sau a defecării, prin introducerea în anus, cațiva milimetri, a unei baghete pe care este fixată o bucată de scotch, cu suprafața adezivă la exterior; ulterior - banda este lipită pe o lamă de microscop.
Unul din capetele baghetei de sticlă se acoperă pe o distanță de 1-2 cm cu banda adezivă (scotch) sau celofan; în acest din urmă caz, celofanul se prinde cu un inel de cauciuc. Bagheta astfel preparată se introduce într-o eprubeta de sticlă, fiind imobilizată cu un dop de vată.
Se scoate bagheta cu celofan din eprubetă; se apropie de zona perianală a pacientului, introducând capatul baghetei 1-3 mm în anus; se rotește ușor bagheta astfel încât eventualele ouă din pliurile mucoasei anale să fie desprinse și să adere de pelicula de celofan; se desprinde pelicula de celofan de pe baghetă și se depune pe o lama de microscopie curată, fără zgârieturi, asigurându-se că pelicula este bine întinsă, evitând formarea bulelor de aer.
Antigen Giardia
Prelevare
Materii fecale din orice moment al zilei. Se recolteaza in tubul de recoltare (coprorecoltor fara mediu de transport) cate o portiune de marimea unei alune din 3 locuri diferite ale scaunului sau 20 ml de produs in cazul scaunelor lichide. Este interzisa adaugarea de substante conservante.
Timp de conservare: maxim 1 ora la temperatura camerei; maxim 5 zile la +2ºC-+8ºC; timp mai indelungat la –20ºC.
Antigen Helicobacter pylori
Prelevare
Materii fecale proaspăt recoltate, din orice moment al zilei. Se recoltează câte o porțiune de mărimea unei alune, din 3 locuri diferite ale bolului fecal. Se folosesc recipiente fără conservanți, speciale, de unică folosință (coprorecoltoare).
Stabilitatea probei pentru materiile fecale recoltate fără mediu conservant: maxim 1 oră la temperatura camerei; maxim 24 ore la +2ºC-+8ºC; timp mai îndelungat la –20ºC.4.
Antigen Rotavirus
Testul se recomandă în suspiciunea clinica de gastroenterita virala la copilul mic sau sugar.
Testul trebuie efectuat în faza acută a bolii doarece, în această fază, particulele de rotavirus sunt excretate în cantități mari în materiile fecale.
Prelevare:
Nu este necesară nici o pregătire specială pentru acest test.
Se recoltează o cantitate de materii fecale de mărimea unei alune din 3 locuri diferite din scaunul emis spontan (1–2g sau ml pentru probele lichide) folosind un coprorecoltor curat și uscat fara mediu de transport sau conservanți.
Pentru a recolta un specimen de materie fecală de la copii care poartă scutece se așează o folie de plastic pe scutec. Dacă această folie este așezată corect, urina și materiile fecale nu se vor amesteca (pentru a obține un specimen corect pentru testare). Materiile fecale se introduc apoi în coprorecoltor și se duc la laboratorul de analize.
Transportul probelor se va face la rece (2-8°C) până în maximum 72 de ore de la recoltare; până în momentul examinării, proba va fi ținută la frigider.5. CoprocitogramaCoprocitograma este o tehnică uzuală, care stabilește un diagnostic prezumtiv în diareea infecțioasa, ca urmare a examenului microscopic al scaunului.
Condiții de recoltare:
Testul nu necesită o pregătire prealabilă.Pentru efectuarea coprocitogramei este necesară colectarea unei mostre de materii fecale, aproximativ 1 g materii fecale proaspete emise spontan, într-un recipient steril (coprorecoltor) fără mediu de transport care va adus imediat la laborator, la temperatura camerei.
Pacientul va avea grijă să nu contamineze specimenul cu urină, săpun ori dezinfectante.
Coprocultura
Coprocultura este examenul de bază în diagnosticul microbiologic al sindromului diareic infecțios. Aceasta presupune izolarea agentului etiologic bacterian pe medii de cultura adecvate și identificarea lui pe bază caracteristicilor: morfologice, de cultivabilitate, enzimatice și antigenice.
Uzual, laboratorul comunică următorii agenți patogeni enterici:
- Salmonella spp.,
- Shigella spp.,
- E coli (EPEC – numai la copii • Klebsiella spp – la copii pana in 2 luni, atunci cand pe mediile de cultura cresterea este predominanta,
- Candida albicans.
Prelevarea probelor
Probele se recoltează de către pacient, din scaun emis spontan.
Prelevarea se face cu lingurița coprorecoltorului vizand portiuni lichide și mai ales cele mucoase sau sangvinolente, dacă există. Când acestea lipsesc se recoltează boluri fecale din trei locuri diferite Volumul recoltat trebuie să fie de minim 5 ml sau cât o alună dacă scaunul este format. Coprorecoltorul trebuie să conțina mediul de conservare (Cary Blair). Transportul probei la laborator se realizează în max 2-3 ore de la recoltare, fără a fi păstrata la frigider.
Pe biletul de trimitere care însoțește proba se va menționa suspiciunea clinică pentru care se solicita coprocultură.
Se recoltează înainte de începerea tratamentului antibiotic.
La bolnavii cronici, purtători, persoane spitalizate, scaunul va fi provocat printr-un purgativ salin.
La bolnavii cu dizenterie bacteriană proba se poate recolta din colonul sigmoid cu sonda Nelaton nr. 16-18, sterilizata. Produsul recoltat se suspendă prin spalarea sondei in 2ml soluție fiziologică sterilă sau lichid conservant.
Examen coproparazitologic
Examenul coproparazitologic constă în examinarea directă a materiilor fecale în vederea detectarii de chisturi de protozoare, ouă de hemlinti, trofozoiți sau larve mobile (examen microscopic direct - cu Lugol sau ser fiziologic), în acest fel stabilindu-se cauza parazitară a gastro-enterocolitelor.
Prelevare:
Pentru recoltare se folosesc coprocultoare din material plastic de unică întrebuintare, fără mediu de transport. Cele mai multe izolari se obtin din scaunul proaspat, emis spontan, fără utilizare de purgative sau laxative pe bază de cărbune.
Cu ajutorul linguriței sau tijei coprocultorului se prelevă porțiuni din scaun cu mucus și eventual urme de sânge iar când acestea lipsesc se recoltează boluri din 2-3 locuri diferite, de mărimea unei alune. Nu se umple complet recipientul!
Se închide recipientul etans cu capac și aduce proba la laborator pentru examinare.
Pentru identificarea paraziţilor adulti prezenti în materiile fecale pacientul preleva din masa fecaloida portiunile care contin parazitii vizibili cu ochiul liber si transporta proba prelevata intr-un borcan curat la laborator.
Pacientul nu va face examen radiologic gastrointestinal baritat, nu va lua laxative, înainte de recoltare, în săptămâna premergatoare recoltarii, nu va lua anumite medicamente: bismut, metamucil, uleiuri minerale, tetraciclina, antiamoebiene, antidiareice, antiacide.
Se transportă la laborator in maxim 2 ore dacă a fost ținut la temperatura camerei sau în maxim 24 de ore în cazul pastrarii la 4°C.
Hemoragii oculte in materii fecale
Prelevare:
Pacientul va evita:
- recoltarea la mai puțin de 3 zile de la oprirea menstruației
- recoltarea în cazul în care prezintă sângerari urinare sau hemoroidale
- alcoolul, aspirina sau alte medicamente consumate în exces care ar putea provoca iritații sau sângerari gastro-intestinale cu minim 48 h inaintea recoltarii
Se recoltează în recipient de plastic de unică folosință pentru materii fecale (coprorecoltor) fara mediu de transport, câte o porțiune de mărimea unei alune din 3 locuri diferite ale materiilor fecale în orice moment al zilei.
- este bine ca testul să fie efectuat în primele 6 ore de la recoltare.
- proba recoltată poate fi păstrată timp de 3 zile la frigider (2-8 grC).
Proba de digestie
Este utilă în investigarea tulburărilor de digestie, absorbție și tranzit intestinal: sindrom de malabsorbtie, disfunctii pancreatice exocrine, disfuncții biliare, fistula gastrocolică, fibroza chistică.
Prelevare:
Se face pregătirea bolnavului în prealabil prin administrarea tuturor principiilor alimentare (proteine, hidrati de carbon, grasimi, saruri minerale).
Regimul Schmidt-Strasburger consta intr-un regim de proba administrat bolnavului timp de 2-3 zile:
- 100-200 g carne rosie tocata, fripta insuficient (se urmareste digestia gastrica a tesutului conjunctiv si fibrelor musculare);
- o farfurie de piure de cartofi (200-300g) (digestia hidratilor de carbon);
- 50-60 g unt si 500g lapte (digestia grasimilor);
- se poate completa cu 2 ouă moi, pâine prajita (100g), biscuiți, brânză, gem de mere;
- nu se consumă băuturi alcoolice;
Intrucât evacuarea scaunului, după acest regim sufera variatii de la caz la caz, în raport cu starea de constipație, diaree sau falsa diaree, se va administra bolnavului, odată cu regimul de proba și casete cu 1,5 g pulbere de cărbune medicinal (sunt interzise laxativele).
Investigarea digestiei se poate face și fără acest regim, cu condiția de a fi asigurată polivalenta alimentației (alimentație variată).
În cazul copiilor se recomandă un regim constant cu 72 ore înainte de recoltare.
Proba de digestie efectuată în lipsa unei diete care să cuprindă principiile alimentare mai sus citate poate omite diagnosticul de maldigestie pentru componentele care nu au fost incluse în dietă!
Cu o săptămână înainte de recoltare pacientului nu i se administrează bariu, uleiuri minerale, bismut, metamucil, compusi de magneziu, laxative și nu folosește supozitoare, creme sau lubrifianți.
Pentru proba de digestie se recoltează materii fecale din orice moment al zilei, în recipient special (coprorecoltor) fara mediu de transport. Se recoltează 3 porțiuni cât o alună din puncte diferite ale bolului fecal.
Se prelucrează în aceeași zi, în caz contrar se refrigerează. Proba poate fi păstrată la 2-8°C până la prelucrare. Este foarte important ca probele examinate să fie proaspete.