Calciu total seric
Sistem de recoltare:
Durata:
Informatii generale:
Un organism adult normal contine 1-2 Kg de calciu, din care mai mult de 98% se gaseste in oase. Calciul mineral osos aflat la suprafata este in echilibru cu fluidul extracelular, dar numai o mica fractie (0.5%) este interschimbabil. Calciul plasmatic este compus din trei fractii:
calciul ionic liber – fractia activa biologic;
calciul legat de proteine (in special de albumina);
calciul complexat, in special de acizi organici (difuzabil).
In afara unui rol structural (scheletul osos), calciul regleaza procese biochimice importante. Acestea includ excitabilitatea neuromusculara, coagularea, procese secretorii, integritatea membranara si transportul membranar, modularea activitatii unor enzime, secretia unor hormoni si neurotransmitatori, actiunea intracelulara a unor hormoni.
Cea mai mare parte a calciului este absorbita la nivelul intestinului subtire. Este implicat atat un transport active cat si o difuzie limitata. Amandoua procesele sunt influentate de vitamina D prin metabolitii sai.
Indicatii pentru determinarea calciului seric:
Diagnosticul disfunctiei paratiroidiene, al hipercalcemiei paraneoplazice. Aproximativ 90% din cazurile de hipercalcemie apar in context de hiperparatiroidism, afectiuni granulomatoase sau ca manifestare paraneoplazica.
Hipercalcemia din cadrul sarcoidozei, insuficientei suprarenaliene si hipertiroidismului este detectata, de regula, intr-un cadru clinic sugestiv pentru diagnostic.
Calciul seric trebuie monitorizat la pacientii cu insuficienta renala, reactii adverse la anumite medicamente, pancreatita acuta, precum si postoperator in caz de tiroidectomie.
Conditii de recoltare:
Recoltarea se face dimineata pe nemancate.
Se recolteaza sange venos.
Recoltarea se face in vacutainer fara anticoagulant, cu/fara clot activator, cu/fara gel separator( vacutainer cu dop rosu sau galben), atat cat permite vacuumul. Specimenele recoltate care prezinta hemoliza puternica sau care sunt recoltate necorespunzator, in alte tipuri de vacutainere, vor fi respinse de la testare.
Dupa recoltare : se separă serul prin centrifugare la 4000 turatii, timp de 5 minute; serul separat este stabil 24 ore la temperatura camerei sau 1 saptamana refrigerat la 2-8°C.
Metoda de masurare: - spectrofotometrica (colorimetrica)
Valori crescute:
Hiperparatiroidism
Primar
Secundar
insuficienta renala (acuta si cronica)
posttransplant renal
osteomalacie si malabsorbtie
ostoemalacie indusa de aluminiu
Tumori maligne (mai ales cele de san, plaman, rinichi, 2% dintre pacientii cu limfom Hodgkin sau non-Hodgkin
Metastaze osoase
Factorul de activare a osteoclastelor
Hipercalcemia umorala paraneoplazica
Reactii adverse la medicamente (intoxicatie cu vitamina D, diuretice, intoxicatie cu vitamina A, anumiti agenti terapeutici (estrogeni, androgeni, progestative)).
Insuficienta renala
Afectiuni endocrine
Afectiuni granulomatoase
Osteoporoza acuta
Porfiria
Hipofosfatazia
Valori scazute:
Hipoparatiroidism, pseudohipoparatiroidism
Malabsorbtie de calciu si vitamina D
Icterul obstructiv
Insuficienta renala cronica cu uremia si hiperfosfatemie; sindromul Fancomi; acidoza tubulara renala
Afectiuni osoase, inanitie
Administarea anumitor medicamente: chimioterapice anticanceroase, intoxicatie cu fluor, antibiotice, calcitonina.
Hipomagneziemie
Afectiuni maligne
Interferente
Valori crescute: proteine serice totale crescute, sindrom de deshidratare, staza venoasa secundara aplicarii de garouri timp indelungat, hiponatremia;
Valori scazute: hipomagneziemie, hiperfosfatemie, hipoalbuminemie, hemodilutie.
Hipercalcemia se insoteste adesea de hipopotasemie si aproape intotdeauna de deshidratare, deoarece calciul in exces determina diabet insipid nefrogen.