Celule lupice

Sistem de recoltare:
recoltare la laborator
Durata:
1 zi

Lupusul eritematos sistemic este o afectiune caracterizata printr-un proces inflamator cronic difuz, care afecteaza o serie de organe (piele, articulatii,sistem nervos, seroase). Boala este insotita de productia unei game largi de autoanticorpi, dintre care cei antinucleari (factorul Haserick) sunt cei mai reprezentativi, acestia fiind responsabili de fenomenul celulei LE.

Celula LE este un polimorfonuclear neutrofil, cu nucleul impins la periferie de o masa mare omogena (colorata in rosu cu eozina) ce reprezinta nucleul denaturat al altor leucocite. Fenomenul este urmarea actiunii anticorpilor antinucleari din serul bolnavilor asupra nucleilor leucocitelor. Acestia se transforma în corpusculi omogeni care-si pierd structura cromatiniana si isi modifica colorabilitatea ( corpusculi LE ), fiind apoi fagocitati de leucocite intacte, care devin astfel celule LE.

Sistem de recoltare:

     Cu o seringa de 10 mL cu ac de unica utilizare se recolteaza sange venos; sangele  recoltat este transvazat rapid intr-un pahar Ehrlenmeyer cu 10-15 perle de sticlă. Se agita sangele timp de 15 minute pentru defibrinare. Sangele defibrinat se transfera intr-o eprubeta de sticla de 10/100 mm, care se termostateaza la 370C, timp de 1h.

daca stratul de supernatant este mare, se aspira cu pipeta tot serul bogat bogat in celule si se trece in alta eprubeta de 10/100 mm, apoi se centrifugheaza 10 minute la 2000 rpm. Se decanteaza. Se intind frotiuri din sediment;

daca stratul de supernatant este mic, el se aspira impreuna cu stratul superficial al sedimentului celular si se introduce intr-un tub de 10/100 mm. Se centrifugheaza 10 minute la 2000 rpm. Se decanteaza. Se intind frotiuri din stratul superficial al coloanei de elemente figurate, bogat in leucocite

      Se coloreaza frotiurile May-Grundwald-Giemsa, dupa tehnica obisnuita de colorare a frotiurilor de sange.

Metoda de determinare - examinare microscopica.

Se examineaza cu obiectivul 100x ( imersie) preparatul bogat in elemente nucleate pentru decelarea celulelor si/sau corpusculilor LE.

Valoare clinica :

Pentru a afirma ca un rezultat este negativ, trebuie examinate cu multa atentie cel puţin trei preparate. Un singur examen negativ nu este concludent, putandu-se gasi celule LE la a doua sau a treia determinare.

Nu s-a raportat nici un caz de prezenta de celule LE la indivizi sanatosi!

Celula LE este mai mare decat un polimorfonuclear. Caracteristica este culoarea roz-violacee a corpusculilor LE care nu mai prezinta nici o structura. In jurul corpusculilor LE apare, ca o semiluna, nucleul celulei fagocitante, cu structura si culoarea obisnuite. Uneori poate fi observata prezenta rozetelor : leucocite grupate in jurul unui corpuscul LE. Totusi, celula LE tipica ramane elemental morfologic caracteristic pentru diagnosticul de LES.

Celulele LE nu trebuie confundate cu pseudocelulele LE (imagini de nucleofagocitoza), care nu au nici o semnificaţie diagnostica.

Celule lupice pot sa apara si in alte boli de colagen, hepatita cronica, boala serului, reactii medicamentoase.

Un rezultat negativ nu exclude diagnosticul de LES.

Valori de referinta absenta celulelor  lupice pe preparatele examinate.

PAGE

PAGE  2