Clearance creatinina

Sistem de recoltare:
ser (galben,rosu); urina/24h; diureza, inaltime, greutate
Durata:
1 zi

Informaţii generale:

Prin clearance, sau coeficient de epurare renala, se intelege debitul de sange sau plasma care este epurat de un component datorita functiei renale.

Clearance-ul este exprimat in ml/minut si este dat de relatia:

C=VxU/P

Unde C este clearance-ul in ml/minut,V este debitul urinar in ml/minut, P este concentratia plasmatica a componentului studiat, iar U este concentratia urinara a aceluiasi component.

Concentratiile pot fi exprimate in orice unitati de masura, cu conditia ca aceasi unitate sa fie folosita atat pentru concentratia sanguina, cat si pentru cea urinara.

Determinarea clearance-ului de creatinina este proba functionala renala cu cea mai larga utilizare in clinica medicala, fiind folosita pentru estimarea ratei filtrarii glomerulare, deoarece toata creatinina filtrata glomerular este excretata in urina. Avantajul metodei consta in faptul ca valorile sunt independente de aportul exogen de proteine si de diureza.

Indicatii pentru determinarea clearance-ului la creatinina:

-  monitorizarea insuficientei renale si stabilirea momentului inceperii dializei – de obicei <5 mL/min/1.73 mp;

- ajustarea dozelor la pacientii care primesc tratament cu medicamente nefrotoxice

-  explorarea functiei renale (detectarea reducerii ratei filtrarii glomerulare în situaţiile in care nivelul creatininei serice este inca normal – de obicei pana la 50 mL/min/1.73 mp6)

Conditii de recoltare:

Sunt necesare dozarea creatininei in ser si intr-o proba de urina recoltata intr-un interval de timp limitat.Pentru a elimina erorile de recoltare se recolteaza 2 probe de urina si dozarea se repeta.

In timpul recoltarilor pentru clearance pacientul trebuie sa ramana in clinostatism si sa nu consume alimente sau lichide. Dimineata, dupa golirea vezicii urinare, pacientul va ingera 250ml lichid pentru a fi asigurata o diureza de circa 2ml pe minut. Dupa o ora se recolteaza urina, golindu-se complet vezica urinara, iar volumul este masurat si exprimat in ml. In acelasi timp se recolteaza si o proba de sange. Dupa inca o ora, se goleste din nou vezica  si urina este recoltata separat, masurandu-se de asemenea volumul.

Recipientul de recoltare utilizat este vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator pentru sangele venos din care se va testa creatinina serica; pahar de plastic de unica folosinta pentru urina.

Metoda de masurare:

Clearance-ul creatininei endogene masoara viteza de filtrare glomerulara

In calculul clearance-ului se iau in considerare: debitul urinar, adica volumul urinar /24 h relatat la minut V (mL/min), valoarea creatininei din proba de urina U (mg/dL), valoarea creatininei serice S (mg/dL) si suprafata corporală BSA (mp), calculata cu ajutorul nomogramelor (pe biletul de trimitere in  laborator se vor menţiona greutatea si inaltimea pacientului):

C (mL/min) = U x V x 1.73 / S x BSA

Pentru situatiile in care debitul urinar este mai mic decât 1.5 mL/min, la pacienti cu arsuri severe, precum si pentru monitorizarea functiei renale la pacienti tratati cu medicamente nefrotoxice, se aplică pentru calcul formula Cockroft:

C (mL/min) = [(140 – varsta (ani)) x greutatea (kg)] / [72 x creatinina serica (mg/dL)].

La femei rezultatul se inmulteste cu 0.85.

Aceasta formula nu se aplica la bolnavii cu transplant renal, subiectii cu varste peste 70 ani, in  caz de obezitate si sindroame edematoase.

La copii se aplică formula:

C (mL/min) = 0.55 x lungimea corpului (cm) / creatinina serică (mg/dL)

(la nou-născuţi la termen si in primul an de viata se inmulteste 0.45 cu lungimea corpului / creatinina serica).

Interpretarea rezultatelor

Cresteri:

1.Pielonefrite cronice bilaterale avansate

2.Insuficienta cardiaca congestiva

3.Leziuni renale bilaterale avansate (rinichi polichistic, tuberculoze renale, cancer)

4.Nefroscleroze

5.Flux sanguin renal redus (asociat cu deshidratare severa, obstructia arterei renale)

Interferente:

in caz de sindroame hiperkinetice, arsuri, intoxicatie cu monoxid de carbon, obezitate, edeme, ciroză, diabet, sindrom nefrotic, epuizare musculară se pot inregistra cresteri ale clearance-ului la creatinina. In insuficienta cardiaca severa clearance-ul la creatinina este mai mic decat cel corespunzator ratei filtrarii glomerulare reale prin cresterea reabsorbtiei tubulare a creatininei. Masurarea clearance-ului la creatinina nu este necesara dacă nivelul creatininei serice este >3 mg/dL

efortul fizic şi sarcina pot creste valoarea clearance-ului la creatinina.