Colesterol LDL

Sistem de recoltare:
ser (galben, rosu)
Durata:
1 zi

Colesterolul seric cuprinde o fractiune libera (22-30%) si una esterificata (70-78%). Colesterolul esterificat se gaseste in miezul  particulelor lipoproteice, in timp ce colesterolul liber este localizat la periferia acestora. Proportia de colesterol esterificat a lipoproteinelor descreste in ordinea: LDL>HDL>IDL>VLDL, succesiune ce este valabila si in cazul proportiei de colesterol total.

LDL-colesterolul reprezinta fractiunea de „colesterol malefic” fiind un factor pro-aterogen (transporta colesterolul de la ficat spre tesuturile periferice favorizand supraincarcarea acestora cu colesterol). Receptorii pentru LDL din tesuturile extrahepatice functioneaza maximal la o concentratie a LDL colesterolului de numai 25 mg /100mL, care este mult mai mica decat valoarea fiziologica. Aceasta caracteristica a receptorilor LDL explica incidenta crescuta  aterosclerozei la om.

In conditii fiziologice raportul LDL colesterol/ HDL-colesterol are valoarea de 2,9 la femei si 3,3 la barbati. Riscul dezvoltarii unei boli cardiace coronariene creste semnificativ daca valoarea acestui raport depaseste 3,5 la femei si 3,8 la barbati.

Indicatii pentru determinarea LDL-colesterolului:

Evaluarea riscului si decizia terapeutica in cardipatia coronariana

Conditii de recoltare:

Recoltarea se face dimineata pe nemancate.

Se recolteaza sange venos.

Recoltarea se face in vacutainer fara anticoagulant, cu/fara clot activator, cu/fara gel separator( vacutainer cu dop rosu sau galben), atat cat permite vacuumul. Specimenele recoltate care prezinta hemoliza puternica sau care sunt recoltate necorespunzator, in alte tipuri de vacutainere, vor fi respinse de la  testare.

Dupa recoltare : se separa serul prin centrifugare la 4000 turatii, timp de 5 minute; serul separat este stabil 24 ore la temperatura camerei sau 1 saptamana  refrigerat la 2-8°C.

Metoda de masurare: - spectrofotometrica (enzimatica colorimetrica)

Valori crescute:

Hipercolesterolemia familiala

Hiperlipidemia familiala

Diabet zaharat

Hipotiroidism

Sindrom nefrotic

Insuficienta renala cronica

Mielom multiplu

Valori scazute:

Boli severe

Abetalipoproteinemie

Utilizarea de estrogeni pe cale orala