Colesterol total

Sistem de recoltare:
ser (galben, rosu)
Durata:
1 zi

Plasma vehiculeaza cantitati importante de lipide care sufera oscilatii ample in raport cu diversi factori nutritionali, metabolici sau hormonali. Lipidele plasmatice sufera variatii diurne foarte pronuntate si din aceste motive momentul recoltarii sangelui este foarte important. Se considera ca anlizele efectuate la 12-14 ore de la ultima masa au cea mai buna valoare diagnostica.

Colesterolul seric cuprinde o fractiune libera (22-30%) si una esterificata (70-78%). Colesterolul esterificat se gaseste in miezul  particulelor lipoproteice, in timp ce colesterolul liber este localizat la periferia acestora. Proportia de colesterol esterificat a lipoproteinelor descreste in ordinea: LDL>HDL>IDL>VLDL, succesiune ce este valabila si in cazul proportiei de colesterol total.

Colesterolul seric are o dubla origice:

exogena/alimentara – proportia de colesterol care se absoarbe depinde de cantitatea de colesterol ingerata si de continutul de trigliceride al dietei, acestea favorizand absorbtia colesterolului ;

endogena – se refera la colesterolul sintetizat de novo in organism plecand de la acetil-CoA (aproximativ 1-2 g/zi); sediul principal al sintezei de colesterol este ficatul (colesterolul mai este produs in: intestin, glandele corticosuprarenale, ovare, testicule, piele, aorta)

Indicatii pentru determinarea colesterolului:

monitorizarea factorilor de risc crescut pentru arteriopatie coronariana

screening-ul hiperlipidemiilor primare si secundare

monitorizarea tratamentului hiperlipidemiilor

Conditii de recoltare:

Recoltarea se face dimineata pe nemancate.

Se recolteaza sange venos.

Recoltarea se face in vacutainer fara anticoagulant, cu/fara clot activator, cu/fara gel separator ( vacutainer cu dop rosu sau galben), atat cat permite vacuumul. Specimenele recoltate care prezinta hemoliza puternica sau care sunt recoltate necorespunzator, in alte tipuri de vacutainere, vor fi respinse de la  testare.

Dupa recoltare: se separă serul prin centrifugare la 4000 turatii, timp de 5 minute; serul separat este stabil 24 ore la temperatura camerei sau 1 saptamana refrigerat la 2-8°C.

Metoda de masurare: - spectrofotometrica (enzimatica colorimetrica)

Valori de referinta –  Normal:<200mg/dl                                     Usor Crescut:200-239mg/dl                                     Crescut:>240mg/dl

Nota: Valorile se interpreteaza corelate cu HDL si LDL Colesterol

Interpretarea rezultatelor

1.Valori crescute:

Hiperlipoproteinemii

Obstructie biliara

Hipotiroidism

Nefroza (prin nefrita cronica, tromboza de vena renala, amiloidoza LESS, periarterita, glomeruloscleroza diabetica);

Boli pancreatice

Sarcina

Administrarea unor medicamente (progestative, steroizi anabolizanti, corticosteroizi, diuretice)

Inanitie totala

2. Valori scazute:

Leziuni hepatocelulare severe

Hipertiroidism

Malnutritie

Boli mieloproliferative

Interferente

• Cand valorile colesterolului sunt utilizate pentru diagnosticul si tratamentul hiperlipidemiilor trebuie observate efectul bolii, variatile individuale, pozitia, anotimpul, utilizarea drogurilor.

Valorile colesterolului sunt cu pana la 8% mai mari iarna decat var, cu 5% mai scazute dac recoltarea  fost facuta in pozitie sezuta decat in ortostatism si cu diferente de 10-15% in clinostatism fata de ortostatism.