Creatinina

Sistem de recoltare:
ser (galben, rosu)
Durata:
1 zi

Creatinina serica este anhidrida creatinei si reprezinta forma sa de eliminare; se formeaza in tesutul muscular. Creatina este sintetizata in ficat si dupa eliberare este preluata la nivelul musculaturii in procent de 98%,unde au loc fosforilari, sub aceasta forma avand rol important in stocarea energiei musculare.

Cand aceasta energie musculara este solicitata pentru nevoile proceselor metabolice, fosfocreatina este scindata pana la creatinina.

Cantitatea de creatina convertita in creatinina se mentine la un nivel constant, care este in raport direct cu masa de tesut muscular a organismului.

La barbati 1.5% din stocul de creatina este convertit zilnic in creatinina. Creatina convertita din alimente (in special din carne) creste stocul de creatina si creatinina. Reducerea aportului proteic scade nivelul creatininei prin absenta aminoacizilor arginina si glicina, precursorii creatinei.

Creatinina este cel mai fix constituent azotat al sangelui, neinfluentat de majoritatea alimentelor, de efort, ritmul circadian sau de alte constante biologice si este corelata cu metabolismul muscular.

Indicatii pentru determinarea creatininei serice:

Diagnosticul de insuficienta renala.Creatinina serica este un indicator mai specific si mai sensibil al functiei renale decat urea. Determinara simultana a ureei si creatininei ofera mai multe informatii .

Conditii de recoltare:

Recoltarea se face dimineata pe nemancate.

Se recolteaza sange venos.

Recoltarea se face in vacutainer fara anticoagulant, cu/fara clot activator, cu/fara gel separator ( vacutainer cu dop rosu sau galben), atat cat permite vacuumul. Specimenele recoltate care prezinta hemoliza puternica sau care sunt recoltate necorespunzator, in alte tipuri de vacutainere, vor fi respinse de la  testare.

Dupa recoltare: se separă serul prin centrifugare la 4000 turatii, timp de 5 minute; se lucrează in 4 ore; dacă acest lucru nu este posibil, serul se va stoca la 2-8°C sau la -20°C.

Metoda de masurare - spectrofotometrica (test colorimetric)

Valori crescute

1.Aport crescut

- consum crescut de carne prajita

2.Afectiuni musculare

- gigantism

- acromegalie

3.Azotemie prerenala

4.Azotemie postrenala

5.Alterare renala

- insuficienta renala acuta

- insuficienta renala cronica

- nefrotoxice diverse

6.Deshidratare

- boli febrile

- hipovolemie

- diaree

- varsaturi

7.Boli cu degradare proteica mare

- guta

- afectiuni hepatice

- miopatii

- polimiozite

- consum exagerat de carne

Valori scazute

Sarcina-scadere fiziologica

Interferente

Valori fals scazute determinate de:

cresterea marcata a bilirubinei serice

reactie enzimatica (glicemia >100mg/dl)

Valori fals crescute determinate de:

reducerea picratului alcalin (ex.glucoza, ascorbat, acid uric)

formarea de complexe (ex.acetoacetat, piruvat, alti cetoacizi, anumite cefalosporine)

reactie enzimatica (flucitozina poate creste creatinina serica pana la cel mult 0.6mg/dl)

alte interferente metodologice (ex.acidul ascorbic, L-dopa, para-aminopiruvatul)