Electroforeza proteinelor serice

Sistem de recoltare:
ser (galben, rosu)
Durata:
5 zile

Electroforeza PS este o metoda de separare fractiunilor proteice din serul sanguin si evaluarea concentratiei componentilor prin metoda densitometrica . Proteinele totale din ser sunt descompuse in 5 categorii de substante numite fractiuni proteinice, in procesul electroforezei : albumină, alfa 1, alfa 2, beta şi gamma.Grupul beta poate fi împărţit în beta 1 şi beta 2. Albumina, care este produsa în ficat, reprezinta aproape 60% din proteinele din sange, iar globulinele reprezintand restul de 40%. In afara imunoglobulinelor şi a catorva proteine complementare, majoritatea globulinelor sunt produse în ficat.

Conditii de recoltare:

Recoltarea se face dimineata pe nemancate.

Se recolteaza sange venos.

Recoltarea se face in vacutainer fara anticoagulant, cu/fara clot activator, cu/fara gel separator( vacutainer cu dop rosu sau galben), atat cat permite vacuumul. Specimenele recoltate care prezinta hemoliza puternica sau care sunt recoltate necorespunzator, in alte tipuri de vacutainere, vor fi respinse de la  testare.

Dupa recoltare, se separa serul prin centrifugare la 4000 turatii, timp de 5 minute; se lucrează in 4 ore; dacă acest lucru nu este posibil, serul se va stoca la 2-8°C sau la -20°C.

Recomandari

Electroforeza proteinelor serice este utilizata pentru a identifica prezenta sau absenta proteinelor anormale, a proteinelor monoclonale (producerea excesiva a unei imunoglobuline specifice) si pentru a determina cand diferite grupe de proteine au valorile crescute sau scazute in ser. Electroforeza proteinelor ajuta la diagnosticul si monitorizarea evolutiei si tratamentului unor afectiuni asociate cu prezenta de proteine anormale (ex.,mielom multiplu). Electroforeza proteinei serice se poate testa cand simptomele indica o afectiune inflamatorie, o boala autoimuna, o infectie acuta sau cronica, o dereglare a rinichilor sau a ficatului sau pierderi de proteine.

Metoda de determinare:

Metoda curenta pentru separarea proteinelor serice utilizata in laboratoarele de biochimie medicala este electroforeza. Se utilizeaza suporturi solide si pH alcalin, la care toate componentele proteice sunt incarcate negativ si migreaza spre polul pozitiv. Pe electroforegrama, dupa colorare, proteinele apar sub forma de benzi carora li se masoara densitatea optica, fiecare banda avand un maxim de absorbtie. Prin electroforeza, in conditiile amintite mai sus, se obtin sase fractiuni:  HYPERLINK "http://www.synevo.ro/albumina-serica/" \o "albumina serica" albumina serica, a1, a2, b1, b2, g – globuline. Albumina, a1 si b apar sub forma unor benzi omogene, bine definite. a2, si g  apar ca benzi difuze, iar fractiunea g prezinta in partea sa centrala o zona mai intens colorata.

Semnificatie clinica

• Variatii fiziologice: in sarcina scade albumina si cresc alfa2, beta- si gamaglobulinele (IgG); valori mai scazute ale gamaglobulinelor pot fi intalnite la varstnici.

• Interferente analitice:

-o crestere usoara a largimii benzii de albumina poate fi datorata legarii unor medicamente (penicilina) sau a bilirubinei (pacienti cu icter);

-bisalbuminemia tranzitorie (non-ereditara) poate fi intalnita ca rezultat al unui tratament medicamentos sau unei perturbari metabolice severe (ex. pancreatita)

-benzi monoclonale false pot fi date de: hemoglobina libera, in cazul unui ser hemolizat sau a unei hemolize intravasculare (banda in zona alfa2 – beta); proteina C reactiva in cantitate mare; lizozim crescut, fibrinogen (la pacientii tratati cu anticoagulante; in coagulopatii, daca sangele a fost centrifugat inainte de a coagula complet); alfa-fetoproteina in concentratii mari, seruri vechi.

-vizualizarea este dificila in cazul in care banda monoclonala se suprapune peste o banda normala (ex. banda monoclonala in zona beta1 va migra in aceeasi pozitie ca si transferina).