Fier seric (sideremie)

Sistem de recoltare:
ser (galben, rosu)
Durata:
1 zi

Fierul este implicat intr-un spectru larg de procese biochimice, fiind esential pentru viata. Absorbtia fierului se face predominant in duoden si jejun. Fierul absorbit poate fi depozitat sub forma de feritina in celulele intestinale  sau transportat spre tesuturi de catre transferina  in conditii normale. In general, cand necesarul de fier al organismului este scazut, fierul proaspat absorbit este depozitat sub forma de feritina in celulele intestinale si va fi eliminat odata cu ele cand acestea vor fi exfoliate.

Transportul fierului de la mucoasa intestinala spre organele de depozit si spre organele producatoare de hemoproteine se face cu ajutorul transferinei. Fierul legat de transferina este captat mult mai rapid de catre elementele seriei eritrocitare din madiva decat de alte celule din organism. Acest mod de transport asigura dirijarea preferentiala a fierului catre celulele producatoare de hemoglobina si impiedica difuzarea anarhica a atomilor de fier in tesuturi. De altfel, fierul liber, nefixat de transferina este toxic. In conditii fiziologice numai 20-45% din capacitatea totala de legare a fierului este folosita.

Datorita reutilizarii fierului se formeaza un circuit intern al acestuia, eliminarile in conditii fiziologice fiind reduse. Cantitati mici de fier se pierd prin exfolierea celulelor intestinale si urme de fier sunt excretate prin bila si urina.

Recomandari pentru determinarea fierului:

Diagnosticul diferential al anemiilor in special microcitare si/sau hipocrome;

Evaluarea anemiei feriprive, talasemiei, anemiei sideroblastice;

Diagnosticul supraincarcarii cu fier si hemocromatozei;

Diagnosticul intoxicatiei cu fier.

Conditii de recoltare:

Recoltarea se face dimineata pe nemancate.

Se recolteaza sange venos.

Recoltarea se face in vacutainer fara anticoagulant, cu/fara clot activator, cu/fara gel separator( vacutainer cu dop rosu sau galben), atat cat permite vacuumul. Specimenele recoltate care prezinta hemoliza puternica sau care sunt recoltate necorespunzator, in alte tipuri de vacutainere, vor fi respinse de la  testare.

Dupa recoltare : se separă serul prin centrifugare la 4000 turatii, timp de 5 minute; serul separat este stabil 24 ore la temperatura camerei sau 1 săptămână refrigerat la 2-8°C.

Metoda de masurare: - spectrofotometrică (colorimetrica)

Semnificatia rezultatelor

Valori crescute: hemocromatoza; hemoliza cronica congenitala dobandita: anemie hemolitica autoimuna, icter hemolitic; anemie Biermer; intoxicatie cu CO; hemosideroza; citoliza hepatica; hepatita acuta virala; hepatita medicamentoasa; transfuzie; talasemie; anemie sideroblastica;

Valori scazute: posthemoragice; carenta in fier; prematuritate; infectii cronice; tumori maligne; uremie; insuficienta endocrina; malabsorbtie celiachie; gastrita cronica autoimuna cu aclorhidrie; tulburari psihice: sangerare voluntara repetata, disimulata geofagie.

Interferente

Valori scazute apar in conditii fiziologice –menstruatie si sarcina sau cel mai des la nivelul tractului gastrointestinal: ulcer peptic, gastrite, adenocarcinomul colonului, cancer gastric.

Medicamentele produc modificari ale valorilor fierului seric.

Interferente analitice - hemoliza  .