Folat seric

Sistem de recoltare:
ser (galben, rosu)
Durata:
5 zile

Acidul folic sau folatul, este o vitamină B (B9) hidrosolubila,  ce se găseşte mai ales in vegetalele cu frunze verzi, in suculul natural de portocale, in graul incoltit si in alte cereale. Poate fi sintetizat si de bacteriile intestinale. Doar mici cantitati se depoziteaza intrahepatic, dar acestea nu sunt suficiente pentru functionarea normala a organismului timp indelungat in absenta unui aport de acid folic; anemia megaloblastica apare dupa cel putin 5 luni de la epuizarea rezervelor de acid folic.

Rolurile cele mai importante ale acestei vitamine constau in asigurarea unei bune functionari a hematiilor si leucocitelor prin replicare AND si diviziuni celulare adecvate.

Necesarul minim de acid folic pentru un adult este de 50 μg/ zi, dar aceasta valoare poate creste in anumite stari fiziologice (sarcina, pubertate) sau stari patologice (neoplazii, dermatoze cronice etc.).

Conditii de recoltare:

Recoltarea se face dimineata pe nemancate, inaintea unor eventuale injectii cu vitamina B12, administrarii de transfuzii sau inceperii tratamentului cu folat.

Se recolteaza sange venos.

Recoltarea se face in vacutainer fara anticoagulant, cu/fara clot activator, cu/fara gel separator (vacutainer cu dop rosu sau galben), atat cat permite vacuumul. Specimenele recoltate care prezinta hemoliza puternica sau care sunt recoltate necorespunzator, in alte tipuri de vacutainere, vor fi respinse de la  testare.

Recomandari

• Diagnosticul diferential al anemiei megaloblastice;

• Alcoolismul cronic;

• Sindroame de malabsorbtie;

• Boli hepatice cronice;

• Varstnici cu malnutritie

• Femei care intentioneaza sa aiba o sarcina, mai ales daca au avut un copil cu defect de tub neural;

• Monitorizarea tratamentului cu anticonvulsivante, antifolati (metotrexat), pirimetamina (antimalaric), sulfasalazina (pentru boli inflamatorii intestinale), contraceptive orale;

Semnificatie clinica

Deficitul de acid folic la femeia gravida si hiperhomocisteinemia consecutiva sunt incriminate in cresterea riscului de aparitie a defectelor de tub neural. Deficienţa de acid folic duce la anemie megaloblastică, datorita unei eritropoieze ineficiente. Deficitele severe determina simptome precum diaree, cefalee, slăbiciune, afectarea memoriei, oboseala.

Frecvent, deficitul de folati este asociat cu deficitul de vitamina B12. Clinic, starea de anemie se manifesta prin slabiciune, ameteli, palpitatii, insuficienta cardiaca, tahicardie.

Interferente

Deficitul sever de fier poate determina cresteri ale folatului printr-un mecanism necunoscut.