Inhibina B

Sistem de recoltare:
ser (galben, rosu)
Durata:
10 zile

Informaţii generale:               Activinele (A, B si AB) si inhibinele (A si B) sunt niste complexe proteice care au efecte biologice opuse. Activinele stimuleaza secretia de FSH si participa la reglarea ciclului menstrual. Inhibinele au functia opusa, de a inhiba secretia de FSH, printr-un mecanism de feed-back negativ exercitat asupra productiei de FSH. Ambele tipuri de proteine au o structura dimerica, fiind alcatuite din 2 subunitati (α si β) legate printr-o punte disulfidica. Inhibinele au rolul de a inhiba productia hipofizara de FSH  si eliberarea GnRH de la nivelul hipotalamusului.  Mecanismul difera insa in functie de sex. La barbati, inhibinele sunt secretate de celulele Sertoli testiculare. Hormonii androgeni stimuleaza producerea de inhibina. Inhibina B este un marker direct al calitatii spermatogenezei. Astfel, valori foarte scazute ale inhibinei B se coreleaza cu o spermatogeneza deficitara. La femei, inhibina B este produsa de celulele granuloasei foliculului ovarian. Concentratiile serice de inhibina B cresc incepand cu pubertatea. La femeia adulta, sinteza inhibinei B variaza in functie de fazele ciclului menstrual astfel: nivelele sunt maxime la mijlocul fazei foliculare si in momentul ovulatiei, dupa care descresc pana la valori bazale in cursul fazei luteale. In perioada menopauzei concentratiile de inhibina B sunt foarte mici. Inhibina B este un marker important al rezervei ovariene deoarece este produsa de foliculii mici in dezvoltare. Acest lucru are o importanta deosebita in tehnicile de reproducere umana asistata, pentru evaluarea raspunsului la tratamentul de stimulare ovariana reflectat in numarul de ovocite extrase. Studiile au aratat ca nivele crescute de inhibina B se asociaza cu o rezerva ovariana mai buna si cu un raspuns mai bun la tratamentul de stimulare ovariana (un numar mai mare de foliculi ovarieni dezvoltati si un numar mai mare de ovocite extrase). Inhibina B poate fi determinata impreuna cu FSH si LH pentru a evalua functia ovariana. Este insa un marker cu o specificitate mai mare decat ceilalti doi hormoni hipofizari deoarece este produsa de celulele granuloase ale foliculilor ovarieni. Concentratii foarte mari de inhibina B sunt detectate in cazurile de tumori ale granuloasei. Deci acest test poate ajuta in diagnosticarea acestor tumori sau poate detecta recurentele tumorale.   Recomandări pentru determinarea INHIBINEI B:  

  • evaluarea potentialului de fertilitate: nivelurile de inhibina B se coreleaza cu numarul de foliculi antrali; testul este util pentru evaluarea raspunsului la tratamentul de stimulare ovariana.
  • la barbati pentru evaluarea procesului de spermatogeneza: valorile scazute indica o disfunctie testiculara cu afectarea spermatogenezei.

 pentru diagnosticarea tumorilor granuloasei: nivelele de inhibina B sunt crescute.   Conditii de recoltare: Recoltarea se face in  vacutainer fara anticoagulant, cu/fara clot activator, cu/fara gel separator( vacutainer cu dop rosu sau galben), atat cat permite vacuumul. Specimenele recoltate care prezinta hemoliza puternica sau care sunt recoltate necorespunzator, in alte tipuri de vacutainere, vor fi respinse de la  testare. La femei se precizeaza data ultimei menstruatii.