Insulina
Sistem de recoltare:
Durata:
Informatii generale:
Insulina este un HYPERLINK "http://ro.wikipedia.org/wiki/Hormon" \o "Hormon" hormon secretat de pancreas (celulele beta din HYPERLINK "http://ro.wikipedia.org/wiki/Insulele_lui_Langerhans" \o "Insulele lui Langerhans" insulele Langerhans), ce participa la metabolismul glucidelor. Insulina este cel mai important hormon in metabolismul glucidelor. Insulina contribuie in primul rand la micsorarea concentratiei glucozei in sange. Aceasta mareste permeabilitatea membranei celulare pentru glucoza. Insulina are o actiunea antagonista a HYPERLINK "http://ro.wikipedia.org/wiki/Glucagon" \o "Glucagon" glucagonului.
Nivelul glucozei sangvine este principalul factor reglator al secreției de insulina. Eliberarea insulinei creste odata cu nivelul glucozei, raspunsul maxim obtinandu-se la 300-500 mg/dl.
In afara de glucoza, multi alti factori influenteaza secretia de insulina:
- monozaharide, precum fructoza, manoza- au efect stimulator;
- aminoacizii: arginina, lizina și leucina, stimuleaza puternic secretia de insulina;
- agonistii α-adrenergici inhiba secretia de insulina; adrenalina prin α-receptie este un inhibitor fiziologic al secretiei de insulina;
- somatostatina, produsa de celulele D din pancreas, prin actiune paracrină, inhiba secretia de insulina;
- GIP (Gastric Inhibitory Polypeptide), polipeptid eliberat de mucoasa duodenală si jejunala la ingestia de glucoza, stimuleaza eliberarea de insulina; actiunea GIP explica de ce glucoza administrata oral este un secretagog mai puternic pentru insulina decat glucoza administrata intravenos.
Indicatiile testului:
- diagnosticul diabetului zaharat;
- evaluarea rezistentei la insulina la pacientii obezi;
In aceasta situatie, glicemia si insulinemia sunt masurate la intervale de timp prestabilite ( teste de toleranta la glucoza si insulina), pentru evaluarea rezistenta la insulina.
Testul de toleranta la insulina (ITT) nu este utilizat pe scara larga, dar este o metoda de determinare a rezistentei la insulina, in special la persoanele obeze si cele cu sindrom PCOS ( ovar polichistic). Acest test presupune o perfuzie IV de insulina, cu masuratorile ulterioare ale nivelurilor de glucoza si insulina.
-evaluarea pacientilor cu hipoglicemii a jeun
-suspiciune de insulinom
Nivelul insulinemiei poate fi util, impreuna cu nivelurile de glucoza si peptid C, in diagnosticul insulinomului sau a unei hipoglicemii.
In suspiciunea de insulinom,un raport insulina/glicemie a jeun > 0.3 confirma aceasta suspiciune.
Nivelurile de insulina si peptid C pot fi folosite pentru masurarea cantitatii de insulina endogena produsa de celulele beta, pentru verificarea rezistentei la insulina si pentru a determina momentului optim de inlocuire a terapiei orale a diabetului zaharat tip 2 cu insulina.
Monitorizarea succesului unui transplant de celule pancreatice
Conditii de recoltare:
Recoltarea se face dimineata pe nemancate.
Se recolteaza sange venos.
Recoltarea se face in vacutainer fara anticoagulant, cu/fara clot activator, cu/fara gel separator( vacutainer cu dop rosu sau galben), atat cat permite vacuumul. Specimenele recoltate care prezinta hemoliza puternica sau care sunt recoltate necorespunzator, in alte tipuri de vacutainere, vor fi respinse de la testare.
Dupa recoltare: se separă serul prin centrifugare la 4000 turatii, timp de 5 minute; serul separat este stabil 24 ore la temperatura camerei sau1 saptamana refrigerat la 2-8°C.
Metoda de determinare: imunologica (chemiluminescenta).
Interpretarea rezultatelor:
TULBURAREA |
NIVEL INSULINEMIE |
NIVEL GLICEMIE |
Rezistenta la insulina |
↑↑ |
normal sau ↑ |
Productie insuficienta de insulina de catre celulele beta ( ca in diabet, pancreatita, de ex.) |
↓↓ |
↑↑ |
Hipoglicemie datorata excesului de insulina (precum in insulinom, sdr. Cushing, administrare exogena in exces de insulina, etc.) |
normal sau ↑↑ |
↓↓ |
NIVEL SCAZUT: diabet zaharat, hipopituitarism, boli pancreatice precum pancreatita cronica, fibroza chistica, cancer pancreatic
NIVEL CRESCUT: administrare de insulina in doze crescute, insulinom, sindrom Cushing, acromegalie, boli hepatice severe, consum de alcool, obezitate.