PTH (Parathormon)

Sistem de recoltare:
ser (galben, rosu)
Durata:
1 zi

Parathormonul (hormonul paratiroidian, PTH) este un hormon secretat de catre glandele paratiroide, care asigura reglarea repartitiei calciului si fosforului in organism.

Secretia de parathormon este reglata in primul rand de cantitatea de calciu ionic din sange; o cantitate redusa de calciu determina o crestere a secretiei de parathormon, pe cand o cantitate crescuta de calciu o inhiba.

Asupra activitatii paratiroidei actioneaza si ionii fosfat si vitamina D. Ionii fosfat, prin actiunea lor asupra concentratiei ionilor de calciu din plasma, regleaza indirect cantitatea de parathormon secretata. Cresterea fosfatilor in plasma este insotita de scaderea calciului si deci de cresterea secretiei de PTH. Vitamina D3 intervine tot prin intermediul calciului, ea avand efecte inhibitorii asupra secretiei de PTH, prin reactii de feed-back negativ realizate de excesul de  HYPERLINK "http://www.synevo.ro/calciu-seric/" \o "calciu seric" calciu seric.

Hormonul antagonist, pereche al PTH-ului, este calcitonina secretata tot de paratiroide.

Principala functie a PTH-ului este mentinerea concentratiei calciului ionic in lichidul extracelular, fie prin stimularea resorbtiei osoase cu eliberarea calciului si fosforului din oase, fie prin cresterea reabsorbtiei calciului si inhibarea reabsorbtiei fosforului, fie prin stimularea indirecta a productiei de vitamina D3, care va creste absorbtia intestinala a calciului si fosforului. In concluzie efectul final al actiunii PTH la orice nivel este cresterea concentratiei de calciu si scaderea concentratiei de fosfor seric.

Hiperparatiroidia va avea, deci, ca efect hipercalcemia cu hipercalciurie si hipofosfatemie. Consecintele ar fi demineralizarea osoasa cu osteoporoza, litiaza renala, deshidratare etc.

Hipoparatiroidia va avea ca efect o diminuare a calciului si o crestere a fosforului in sange. O hipoparatiroidie se caracterizeaza prin accese de tetanie, aparitia progresiva a unei cataracte si tulburari cutanate (uscaciune a pielii).

In afara actiunii asupra echilibrului fosfo-calcic, PTH creste reabsorbtia ionilor de magneziu si hidrogen, o scade pe cea a sodiului, potasiului, aminoacizilor si inhiba reabsorbtia bicarbonatului in tubul proximal.

Recomandari pentru determinarea PTH:

-diagnosticul unor afectiuni care tulbura echilibrul fosfo-calcic

-diagnosticul hiper sau hipoparatiroidiilor

-monitorizarea pacientilor cu dializa

Conditii de recoltare:

Recoltarea se face preferabil dimineata si obligatoriu pe  pe nemancate.

Se recolteaza sange venos atat cat permite vacuumul.

Recoltarea se face in vacutainer fara anticoagulant, cu/fara clot activator, cu/fara gel separator ( vacutainer cu dop rosu sau galben),

Metoda de masurare – chemiluminiscenta

         

Semnificatie clinica:

Dozarea PTH impreuna cu determinarea simultana de calciu total,  HYPERLINK "http://www.synevo.ro/calciu-ionic/" \o "calciu ionic" calciu ionic, fosfor, magneziu este utila pentru a gasi cauza unui dezechilibru in raportul fosfo-calcic.

In functie de valorile obtinute putem avea urmatoarele situatii:

-Valori scazute de parathormon cu valori scazute de calciu : Hipoparatiroidism primar

-Valori crescute de parathormon cu valori scazute de calciu: Hiperparatiroidism secundar

-Valori crescute de parathormon cu valori mari de calciu: Hiperparatiroidism primar

- Valori normale de parathormon cu valori scazute de calciu: Hipocalcemie de cauza non-paratiroidiana

- Valori normale sau usor scazute de parathormon cu valori crescute de calciu: Hipercalcemie de cauza non-paratiroidiana

-Valori normale de parathormon cu valori normale de calciu: Normal

Valori crescute:

Valori crescute apar in afara hiperparatiroidismului primar sau secundar, in sindrom Zollinger-Ellison, in formele de rahitism dependent de vitamina D.

Valori scazute:

Valori scazute apar in hipoparatiroidism autoimun sau indus chirurgical, hipercalcemie de cauza non-paratiroidiana, deficit de magneziu, sarcoidoza, hipertiroidism, sindrom DiGeorge.

O valoare scazuta a nivelului PTH alaturi de o valoare crescuta a calciului si o valoare scazuta a fosforului poate sugera o hipercalcemie paraneoplazica.

Interferente:

- Hipomagneziemia inhiba eliberarea si actiunea PTH putand astfel mima hipoparatiroidismul.

-Deficienta de vitamina D induce cresterea nivelului de PTH. Sindromul lapte-alcaline (Burnett) poate determina o falsa scadere a nivelurilor de PTH.

- Fragmentele PTH-C rezultate in urma clivarii moleculei de PTH la nivel hepatic ( fragmente carboxil-terminale, biologic inactive) constituie peste 90% din PTH-ul circulant si sunt metabolizate in mod normal la nivel renal. In cazul pacientilor cu insuficienta renala, aceste fragmente se pot acumula in cantitati crescute.

In consecinta la pacientii cu insuficienta renala nu se vor aplica valorile de referinta pentru populatia sanatoasa.