Secretie cervicala – Antigen gonococic
Sistem de recoltare:
Durata:
Informatii generale: Gonoreea este o uretrita specifica, cu eliminare masiva de puroi, mai aparent la barbati decat la femei. Boala este frecvent asimptomatica la femeie, putand determina complicatii cum ar fi boala inflamatorie pelvina,infertilitatea,sarcina ectopica. Agentul cauzal al gonoreei, Neisseria gonorrhoeae, a fost descris pentru prima oară de A. Neisser în 1879 iîn puroi de la un bolnav de gonoree.
- gonorrhoeae este un microb fragil, sensibil la variaţii de temperatură, desicare, raze UV şi alte condiţii ale mediului extern.
Unica sursa este bolnavul cu gonoree, in special cu infecţie inaparenta. Transmiterea: – la maturi exclusiv prin contact sexual; - la nou-născut – la trecerea prin canalul de naştere al mamei bolnave Indicatiile testului: Testul Antigen gonococic este un test calitativ folosit pentru diagnosticarea infectiei cu gonococi. Testul se bazeaza pe principiul imunodeterminarii de tip dublu sandwich, fiind indicat pentru screening-ul probelor. Este un test rapid (10- 20 min.) având un grad ridicat de specificitate şi de sensibilitate. Rezultate:
- NEGATIV – absenta Antigenului gonococic
- POZITIV – prezenta Antigenului gonococic
Prelevare: - La barbaţi - secreţiile uretrale – se recolteaza cu cel putin 1 ora inaintea golirii vezicii urinare, de preferat dimineata din asa numita “picatura matinala”. Pentru recoltarea acestor secreţii se foloseste un tampon de alginat de Ca sau din dacron, foarte subtire care trebuie introdus 2 cm in uretra anterioara. Tamponul se introduce intr-un recipient fara mediu de transport si se trimite imediat în laborator pentru testare. Gonococul este inhibat de bumbacul din tampoane. pentru recoltarea probelor se utilizeaza un tampon. Daca eliminarile sunt sarace, se procedeaza la stimularea secreţiei (reactivare, provocare): - Alimentara (cu bauturi alcoolice – bere) - Chimica (instilaţii cu nitrat de Ag – sol. 1% in uretra) - Biologica (inocularea gonovaccinului) - Mecanica (masaj al prostatei) - Termica (diatermie sau inductotermie) Semnificatie clinica: Infecţia gonococica este în general limitata la mucoasele cu epiteliu columnar. Mai frecvent implicata este uretra, cervixul, rectul, faringele şi conjunctiva. Epiteliul scuamos al vaginului nu este sensibil la infecţia cu N. gonorrhoeae. Totusi, la fetiţe gonococul poate provoca vulvovaginite. Infecţiile mucoaselor sunt caracterizate uzual prin secreţii purulente. Simptomele gonoreei apar, de obicei, dupa o perioada de 2 zile pana la 3 saptamani, dupa expunerea la infectie. Particularitaţile gonoreei la bărbaţi: In majoritatea cazurilor decurge acut (85- 95%), fiind manifestata clinic:
- Uretrita (secreţie uretrala alb – galbuie, durere si usturime la mictiune, disurie)
- Prostatita
- Orhita
- Epididimita