Timp de sangerare (TS)
Sistem de recoltare:
Durata:
Informaţii generale: Timpul de sangerare este un test de investigare a hemostazei primare ( mecanismul vascular si trombocitar), stadiu in care se formeaza trombusul plachetar. Timpul de sangerare depinde, asadar, de functia si numarul trombocitelor, dar si de prezenta proteinelor plasmatice de adeziune. Testul masoara durata unei sangerari provocate prin incizia tegumentara (la nivel dermic) a zonei mediane a lobului urechii, cu ajutorul unei lantete cu dimensiuni standardizate ( 1.5 mm lungime, 3 mm adancime). Pregătirea pacientului: Testul nu trebuie efectuat pacientilor care au luat aspirina sau derivati salicilici, care au facut transfuzii cu plasma bogata in trombocite sau suspensie trombocitara. Tehnica de efectuare : Se dezinfecteaza lobul urechii cu eter (nicidecum cu alcool); se incizeaza ferm lobul urechii cu lanţeta de 1.5 mm latime şi reglata la o adancime de 3 mm, declansandu-se concomitent cronometrul; din 30 în 30 de secunde se culeg picaturile de sange prin absorbtie, nicidecum prin apasare pe incizie. Sfarsitul sangerarii este marcat de momentul in care plaga nu mai coloreaza hartia de filtru. In acest moment se opreste cronometrul, notandu-se timpul scurs (metoda Duke). Pentru a avea o siguranta a rezultatului, se recomanda sa se faca determinarea si la urechea controlaterala, rezultatul testului fiind media celor 2 determinari. Valori de referinţă : 2-4 minute. Valori critice: TS > 5 minute. Semnificaţie clinică : Alungirea TS arata o tulburare a hemostazei avand drept cauza:
- Trombocitopenii (dobandite, secundare sau autoimune)
Trombocitopeniile moderate, de pana la 70000 trombocite, se insotesc de regula de un TS de aproximativ 10 minute. In trombocitopeniile severe, sub 30000 trombocite, TS este mult alungit, depasind pragul critic.
- Trombocitopatii: ereditare (boală von Willebrand, trombastenie Glanzmann, sindrom Bernard-Soulier, sindrom Wiskott-Aldrich, sindrom Chediak-Higashi) sau secundare (uremie, paraproteinemii, sindroame mieloproliferative acute şi cronice, aplazii medulare, cancere cu metastaza medulara, infectii virale, insuficienta hepatica severa, medicamentoase).
- Deficiente ale factorilor plasmatici ai coagularii: Hemofilii, deficit de factor V, consum exagerat de Fibrinogen( factor I ).
TS poate fi fals crescut în cazul consumului excesiv de alcool, salicilati, AINS, anticoagulante orale, heparina. TS poate fi fals scazut sau fals crescut in cazurile in care incizia lobului urechii nu este efectuata in zona dermica. Prezenta unui timp de sangerare normal nu exclude un defect al hemostazei primare atunci cand exista in antecedente episoade hemoragice, iar testele de coagulare plasmatică sunt normale. Un singur TS alungit nu dovedeste prezenţa unei afectiuni hemoragice. l.