Uree serica

Sistem de recoltare:
ser (galben, rosu)
Durata:
1 zi

Informaţii generale:

Ureea reprezinta termenul final al catabolismului azotului proteic. Este forma de detoxifiere si eliminare a amoniacului rezultat in finalul proceselor de dezaminare-transaminare ale aminoacizilor.

Ureea este o substanta fara prag de eliminare renala, astfel incat toata cantitatea sintetizata de catre ficat este excretata in conditiile unei functii renale normale. Modificari ale concentratiei plasmatice normale a ureei pot fi consecinta fie a scaderii sintezei hepatice, fie a afectarii excretiei renale.

O valoare scazuta a ureei sangvine se asociaza frecvent cu o stare de hiperhidratare, iar o crestere a  ureei sangvine presupune o afectare semnificativa a functiei renale. O valoare marcat crescuta este un semn concludent de afectare severa a functiei glomerulare.

Indicatii pentru determinarea ureei serice:

Diagnosticul insuficientei renale

Prezenta hemoragiei digestive

Evaluarea pacientilor care necesita suport nutritional datorita unui catabolism excesiv (arsuri, cancer).

Conditii de recoltare:

Recoltarea se face dimineata pe nemancate.

Se recolteaza sange venos.

Recoltarea se face in vacutainer fara anticoagulant, cu/fara clot activator, cu/fara gel separator( vacutainer cu dop rosu sau galben), atat cat permite vacuumul. Specimenele recoltate care prezinta hemoliza puternica sau care sunt recoltate necorespunzator, in alte tipuri de vacutainere, vor fi respinse de la  testare.

Dupa recoltare : se separă serul prin centrifugare la 4000 turatii, timp de 5 minute; serul separat este stabil 24 ore la temperatura camerei sau1 saptamana refrigerat la 2-8°C.

Metoda de masurare - spectrofotometrica  (kinetica)

                           

Valori crescute:

Afectarea functiei renale;

Azotemia prerenala : Insuficienta cardiaca congestiva; Depletie de sare si apa (varsaturi, diaree, cresterea diurezei, transpiratii); soc

Azotemia postrenala – orice obstructie a tractului urinar (creste raportul uree/creatinina); intensificarea catbolismului proteic (valorile creatininei serice raman neschimbate);

Hemoragie digestiva

Infarct miocardic acut

Stres

Valori scazute:

Cresterea diurezei (in hiperhidratare adesea asociata cu un catabolism proteic scazut);

Afectiuni hepatice severe (medicamentoase, toxice, infectioase)

Cresterea utilizarii proteinelor pentru sinteze (ultima parte a sarcinii, perioada de sugar, acromegalie, malnutritie)

Sindrom nefrotic

Hiperamoniemiile ereditare

Interferente

Hemoliza si lipemia pot interfera in determinarea valorilor ureei sangvine.