Vitamina B12

Sistem de recoltare:
ser (galben, rosu)
Durata:
6 zile

Vitamina B12, numita si cobalamina, este o vitamina hidrosolubila jucand un rol cheie in functionarea normala a creierului si sistemului nervos precum si in formarea sangelui. Este una din cele 8 vitamine din grupul B. Este in mod normal implicata in metabolismul fiecarei celule a corpului uman, in mod deosebit influentand sinteza de ADN, dar si sinteza de acizi grasi si producerea de energie.

Vitamina B12 este in stransa legatura cu anemia pernicioasa - boala autoimuna in care celulele parietale ale stomacului responsabile de producerea factorului intrinsec sunt distruse. Factorul intrinsic este crucial pentru absorbtia vitaminei B12, asadar lipsa factorului intrinsec, ca in cazul anemiei pernicioase, cauzeaza deficienta vitaminei B12.

Conditii de recoltare:

Recoltarea se face dimineata pe nemancate, inaintea unor eventuale injectii cu vitamina B12, administrarii de transfuzii sau inceperii tratamentului cu folat. Inaintea efectuarii acestui test se interzice consumul de bauturi alcoolice.

Se recolteaza sange venos.

Recoltarea se face in vacutainer fara anticoagulant, cu/fara clot activator, cu/fara gel separator( vacutainer cu dop rosu sau galben), atat cat permite vacuumul. Specimenele recoltate care prezinta hemoliza puternica sau care sunt recoltate necorespunzator, in alte tipuri de vacutainere, vor fi respinse de la  testare.

Interactiuni

Explorarile radioactive recente pot interfera cu rezultatele testului.Unele medicamente precum:acidul aminosalicilic, acidul ascorbic,alcoolul etilic,anticonvulsivante,neomicina,contraceptivele orale, etc pot scadea nivelele vitaminei B12.Transfuziile sanguine recente pot  determina nivele ale cobalaminei fals crescute, precum si cloralhidratul poate creste nivelul vitaminei in sange.

Valori scazute: anemie pernicioasa, gastrita atrofica, gastrectomie subtotala, aclorhidrie, sindroame de malabsorbtie, boli intestinale inflamatorii, infectii intestinale parazitare, rezectie de ileon terminal, sarcina, deficit de vitamina C/acid folic.

Valori crescute: Afectiuni mieloproliferative, leucemie, policitemie vera, insuficienta hepatica severa.