Acneea este o o afectiune a epidermei aparuta ca urmare a unei hipersecretii a glandelor sebacee si caracterizata prin puncte negre, puncte albe sau cosuri care apar la suprafata pielii. Principalul tip de acnee se numeste – acnee obisnuita. Ea apare cel mai adesea pe pielea fetei, dar poate sa se manifeste si pe spate, si pe brate. Atingind aproape 90% dintre adolescenti, necesita vizite medicale mai dese decit orice alta afectiune dermatologica.
Primele semne de acnee apar odata cu pubertatea, chiar de la 11-12 ani, atingand un apogeu la varsta de 16 -17 ani. Zonele cele mai predispuse la acnee fiind cele care poseda glande sebacee: fata, piept, umeri, spate, brate, coapse.
In unele cazuri apar si leziuni mai profunde, denumite chisturi, iar in cazul acneeii severe, pot apare ci catrici permanente, cu aspect inestetic, care poate determina diverse trauma psihice.
In aparitia acneei sunt implicati:
- factorii genetici (numarul, marimea si activitatea ulterioara a glandelor sebacee este mostenita) si
- factorii endocrini (activitatea glandelor sebacee este influentata de hormonii androgeni, secretati de glanda suprarenala si gonade (ovare si testicule). La pubertate, glandele sebacee sunt hiperactive datorita modificarilor hormonale din organism, context in care porii se astupa si au loc modificari ale florei microbiene rezidente. Apare astfel inflamatia, cosuri purulente, noduli rosii.
Alte forme intalnite de acnee sunt:
- acneea rozacee (rozaceea) – se observa mai ales la femei cu varsta cuprinsa intre 40 si 50 ani.
- acneea neonatala– afecteaza fata noului-nascutului; ea nu dureaza decat cateva luni.
- acneea medicamentoasa – este provocata de ingerarea de medicamente (corticosteroizi, vitamina B 12, corticotrofina, barbiturice, unele medicamente antituberculoase si imunodepresoare, contraceptive orale continand derivati androgenici sau in urma contactului cu produsele cosmetice, industriale (uleiuri minerale, hidrocarburi aromatice halogenate, clor industrial). Ele se caracterizeaza prin leziuni inflamatorii congestive si supurate, aparand indeosebi pe fata.
Tratamentul profilactic al acneei
- De evitat consumul de dulciuri, paste fainoase rafinate, orez alb, lapte si derivate (branzeturi fermentate, frisca, smantana), chipsuri, produse tip fast-food, alimente condimentate, alimente bogate in iod sau medicamente care contin iod (peste oceanic, fructe de mare, scoici, creveti, fasole verde, soia, sare iodata ).
- Se recomanda consumul zilnic de fructe crude, ceai verde si apa
- NU: stoarceti, atingeti, frecati leziunile. Nu permiteti sa vi se faca acest lucru in saloanele cosmetice! Stoarcerea leziunilor determina o ameliorare aparenta a aspectului fetei… dupa putin timp, in loc de o leziune vor apare 3, apoi 5, pentru ca sebumul infectat va activa foliculii vecini. Vor ramane pete pigmentare (maro) si cicatrici permanente!
- Fata trebuie spalata de doua ori pe zi cu un sapun bland pentru piele, neparfumat, apoi trebuie stearsa, fara frecare!
- Folositi in fiecare zi un nou prosop de fata! Evitati sa va frecati pielea cu un sapun iritant (abraziv)!
- Curatati-va pielea de ulei si de sudoare pe cat posibil! Evitati factorii care ar putea agrava acneea, cum ar fi aplicatii de corpuri grase pe par! Spalati-va parul de cel putin doua ori pe saptamina!
- Folositi cosmetice care nu blocheaza porii pielii!
Tratament curative pentru acnee
Este extrem de important sa fiti consultat de catre un medic dermatolog care, pe langa efectuarea de proceduri profesionale, recomanda si produse dermatocosmetice speciale in functie de tipul acneei de care suferiti.
In acest sens, la Clinica de Estetica Medicala si Nutritie Lotus-Med, fiecare client beneficiaza de un program personalizat ce include:
- indicatii de tratament medicamentos local sau pe cale generala ce trebuie urmat
- indicatii suplimentare de igiena corecta a pielii afectate de acnee
- recomandari de produse de ingrijire adecvate fiecarui pacient
- indicatii de dieta corecta si stil de viata sanatos ce pot amplifica efectele terapiei si pot conduce mai repede catre obtinerea rezultatului dorit.
In plus, un mix corespunzator de tratamente profesionale si cele speciale de ingrijire ale tenului conduce la cele mai bune rezultate in eliminarea acneei. Noi oferim pacientilor nostri combinatia eficienta pentru tratarea si vindecarea acneei, si anume, un protocol de tratamente alcatuit:
Oxygeneo, peeling chimic superficial si mediu, tratament cosmetic cu produse cosmetice de ultima generatie – Forlle’d. Acest tratament asigura exfolierea pielii si va curata intens tenul de impuritati, calmand inflamatiile cauzate de acnee.
Rolul peelingului este sa dizolve substanta inter-celulara care leaga celulele din stratul cornos superficial, ceea ce va permite eliminarea straturilor de celule moarte de la suprafata pielii, iar tenul va beneficia de o curatare in profunzime. Acidul glicolic folosit in tratamentele de peeling este ingredientul care modifica Ph-ul pielii si impiedica inmultirea bacteriilor.
Procedurile sunt alternate, iar rezultatele apar pe parcurs ce protocolul de tratament avanseaza.
O informare corecta si o abordare terapeutica moderna pot asigura succesul tratamentului impotriva acneei!