Ce simptome ne trimit la medicul hematolog?

Autor:
Medic specialist hematologie

Mulți dintre noi avem tendința să ignorăm semnalele de alarmă care pot ascunde o problemă de sănătate. Acest lucru este greșit deoarece corpul este primul care ne avertizează când ceva este în neregulă. Iar acest principiu se aplică și în cazul bolilor hematologice.

Iată ce semne și simptome ar trebui să ne trimită la un consult de specialitate la medicul hematolog:

- Paloarea tegumentară – obsevăm adesea că suntem palizi sau albi la față. De asemenea putem să vedem o modificare la nivelul culorii palmei, adică palma este mai albă.

- Căderea părului, unghiile fragile, buzele crăpate – pot indica un deficit de fier sau un deficit de vitamina B12, acid folic ;

- Adenopatiile  – ganglioni măriți sau așa-numitele gâlme;

- Scăderea nedorită în greutate – mai mult de un sfert din greutatea corporală pe care o avem, iar pierderea în greutate are loc într-un timp extrem de scurt, circa o lună-două, fără efort și fără dietă;

- Transpirațiile abundente - în special la nivelul zonei toracice sau în zona gâtului;

- Febra sau frisoanele – fără o cauză infecțioasă;

- Vânătăile – petele mov ce apar în mod nejustificat, fără să ne lovim; punctele roșii mici, dispuse unele lângă altele.

Semenel și simptomele descriese anterior apar atât la adulți cât și la copii.

Femeile pot avea sângerări mai abundente la menstruație?

Da, femeile pot avea o sângerare mai abundentă fie din cauza unor probleme ginecologice, fie din cauza unor probleme hematologice. Din acest motiv este indicat ca pacientele să meargă inițial la un consult ginecologic. În momentul în care medicul ginecolog a exclus o patologie din sfera sa de competență, pacientul trebuie văzut obligatoriu de un medic hematolog.

Important de reținut este faptul că femeile care au menstruații abundente de cele mai multe ori  se  anemiază și le este recomandat să colaboreze cu un medic hematolog pentru a evita apariția unui deficit de fier.

Există și semne ,simptome specifice bărbaților?

Nu, nu există o serie de semne, simptome care sunt specifice doar bărbaților, manifestările fiind în general comune pentru toți pacienții. Diferențe pot fi în cazul bolile eredicatare care afectează doar bărbații.