Este benefică activitatea fizică de intensitate scăzută?
În general este bine să evităm sedentarismul și să ducem o viață activă din punct de vedere fizic. Această recomenadare este cu atât mai importantă în cazul prediabetului și diabetului zaharat, pentru că mișcarea ajută la exercitarea unui control eficient al glicemiei.
Pentru a simți efectele benefice ale unui exercițiu fizic, durata acestuia trebuie să fie de cel puțin 150 de minute pe săptămână, intensitate moderată, sau de cel puțin 75 de minute pe săptămână de mișcare viguroasă, de tipul aerobic.
Ce înseamnă activitate fizică de intensitate medie pentru persoanele cu diabet?
Exercițiile aerobice trebuie să aibă loc în ședințe de minim 10 minute și trebuie să fie împărțite pe durata întregii săptămâni.
Pentru beneficii extinse, se recomandă minim 300 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână, sau cel puțin 150 de minute de exercițiu aerobic intens pe săptămână, ori o combinație între cele două.
După depășirea acestui minim încep să apară și alte beneficii asupra sănătății.
Ce activități fizice de intensitate mare sunt recomandate diabeticilor?
Antrenamentele fizice de rezistență, cu intensitate moderată sau mare, care implică toate grupele principale de mușchi, au efecte pozitive asupra creșterii masei musculare și asupra rezistenței corpului. Astfel organismul își schimbă componența și este îmbunătățit controlul glicemiei. Se recomandă combinarea antrenamentului de rezistență cu exercițiul aerobic la fiecare 2 zile de-a lungul săptămânii.
Ce înseamnă diabetul și prediabetul la copii
Din cauza faptului că obezitatea infantilă este în creștere pe fondul alimentației nesănătoase, medicii pediatri și diabetologi recomandă următoarele pentru ca diabetul zahartpoate fi diagnosticat precoce astfel:
- Orice copil după vârsta de 10 ani sau la începutul pubertății (care apare prima data), care prezintă suprapondere sau obezitate ar trebui să facă analizele de sânge pentru determinarea glicemiei. Dacă la momentul respectiv glicemia este normală, se recomandă repetarea analizei la 3 ani
- Orice copil cu factori de risc precum istoric matern de diabet sau de diabet gestațional, rude de grad I sau II cu diabet zaharat, hipertensiune arterială, dislipidemie, achantosis nigricans, greutate mică la naștere este nevoie să facă determinarea glicemiei