Cetoacidoza diabetică este o complicație acută, majoră, amenințătoare de viață a diabetului, din fericire rara. Apare mai ales la pacienții cu diabet tip 1, dar nu este neobișnuită nici la cei cu diabet tip 2.
Cetoacidoza diabetică se declanșează în momentul în care în corp se produc niveluri ridicate de acizi numite cetone, iar organismul nu poate produce suficientă insulină. Insulina joacă un rol cheie în a ajuta zahărul (glucoza) - o sursă majoră de energie pentru mușchii și alte țesuturi - să pătrundă în celule. Fără suficientă insulină, corpul începe să descompună grăsimile. Acest proces produce o acumulare de acizi în sânge numite cetone, ducând în cele din urmă la cetoacidoză diabetică dacă nu este tratată.
Semnele și simptomele cetoacidozei diabetice se dezvoltă adesea rapid, uneori în decurs de 24 de ore. În unele situații, aceste semne și simptome pot fi primul indiciu al diabetului. Printre simptomele specifice cetoacidozei diabetice putem menționa setea excesivă, urinarea frecventă, greață și vărsături, dureri de stomac, oboseală, confuzie.
Zahărul este o sursă principală de energie pentru celulele care alcătuiesc mușchii și alte țesuturi. În mod normal, insulina ajută zahărul să pătrundă în celulele dumneavoastră.
Cetoacidoza diabetică este de obicei declanșată de o afecțiune preexistentă care se agraveaza ori de tratamentul inadecvat cu insulina. Alte posibile declanșatoare ale cetoacidozei diabetice includ: traume fizice sau emoționale, infarct miocardic sau accident vascular cerebral, pancreatită, abuzul de alcool, administrarea unor medicamente.
Cetoacidoza diabetică este tratată cu fluide, electroliți - cum ar fi sodiu, potasiu și clor - și insulină. Poate surprinzător, cele mai frecvente complicații ale cetoacidozei diabetice sunt legate de acest tratament de salvare a vieții.
Complicațiile tratamentului includ scăderea zahărului din sânge (hipoglicemie), nivel de potasiu scăzut (hipokaliemie), edem cerebral. Lăsată netratată, riscurile cetoacidozei diabetice sunt mult mai mari. Cetoacidoza diabetică duce la pierderea cunoștinței și, în cele din urmă, la deces.
Diagnosticul va fi pus de medicul specialist în urma unor analize de sange. În ceea ce privește tratamentul cetoacidozei diabetice, acesta va curpinde administrarea de soluție salină izotonă, mai ales în prezența hipotensiunii, tahicardiei sau a altor semne de depletie volumica. Se vor urmări semnele de infecție, atac cerebrovascular, sepsis, infarct miocardic. Se vor înlocui potasiul, fosfatul, bicarbonatul-toate deficiențe. Se va administra insulină.
Cetonele pot fi detectate folosind un simplu test de urină, cu bandelete similare celor pentru glicemie.