Dermatita seboreică este o afecţiune cutanată comună care afectează în principal scalpul şi determină apariţia de pete scuamoase, eritem (piele roşie) şi mătreaţă. Dermatita seboreică poate să afecteze şi zonele seboreice (cu productie crescută de sebum) ale corpului precum faţa, zonele laterale ale nasului, sprâncenele, urechile şi pieptul.
Dermatita seboreică nu este o afecţiune contagioasa. Poate să apară la orice vârsta, inclusiv la copii în primele 3 luni de viaţă ( “boneta de leagăn”) şi este o formă autolimitată de dermatită seboreică. La adulţi apare între 30-60 de ani, are o evoluţie cronica, iar bărbaţii sunt afectaţi mai des decât femeile.
Nu se cunoaste cauza apariţiei acestei afecţiuni cutanate dar, există numeroşi factori care pot duce apariţia dermatitei seboreice. Acesti factori pot include un fung (ciupercă) care trăieşte în mod normal pe piele, factorul genetic, clima rece şi uscată, stresul şi starea de sănătate a persoanei afectate.
Factorii de risc care pot duce la apariţia dermatitei seboreice sunt:
- sistemul imun slăbit-infecţia HIV/SIDA (85% din cei cu infecţia HIV vor face dermatită seboreică), cancer, transplant de organ
- afecţiuni cutanate precum acnee, rozacee, psoriasis
- boala Parkinson
- epilepsie
- accident vascular cerebral sau infarct miocardic (perioada de recuperare dupa aceste afecţiuni)
- alcoolism
- depresie
- tulburări de alimentaţie
- anumite medicamente precum litiu, psoralen, interferon
Manifestările clinice ale dermatitei seboreice sunt reprezentate de:
- mătreaţă la nivelul scalpului, părului, sprâncene, barbă sau mustaţă
- pete de culoare roşiatică cu scuame uleioase sau cruste de culoare albicioasă sau gălbuie pe scalp, faţă, zonele laterale ale nasului, sprâncene, urechi, piept, axile, zona inghinala sau submamar
- piele eritematoasa (roşie)
- prurit (mâncărime)
Dermatita seboreică are o evoluţie blândă în general, nu determină disconfort major, dar manifestările pot fi mai severe în perioadele de stres sau în anotimpul rece.
Următoarele sfaturi de îngrijire pot fi de ajutor în dermatita seboreică alături de tratamentul recomandat de medicul dermatolog:
- şamponaţi scalpul în mod regulat- utilizaţi un şampon antimătreaţă pe care îl lăsaţi să acţioneze în funcţie de timpul recomandat; aceste şampoane pot fi utilizate şi pe faţă, urechi şi piept şi apoi clătite complet
- utilizaţi un săpun sau produse de curăţare blânde, iar dupa spălare este recomandat să folosiţi o crema hidratantă
- evitaţi să folosiţi produse de styling pentru păr ( geluri, fixativ) în timp ce trataţi afecţiunea
- evitaţi să folosiţi produse pentru îngrijea părului sau a pielii care conţin alcool
- purtaţi haine de bumbac pentru a reduce iritaţia pielii
- dacă aveţi barbă sau mustaţă , şamponaţi-le în mod regulat
- dacă aveţi pleoapele roşii sau cu scuame, folosiţi un şampon pentru bebeluşi pentru curăţare; compresele cu apă caldă pot fi de ajutor pentru îndepărtarea scuamelor
Încercaţi să folosiţi un şampon antimătreaţă care conţine ca ingredient activ una din următoarele: zinc pirition, acid salicilic şi sulf, ketoconazol, sulfură de seleniu.
Şampoanele îşi pot pierde din eficienţă cu timpul şi este recomandat să alternaţi între două sau mai multe tipuri de şampon.