Diabet gestațional

Autor:
Medic specialist diabet si boli de nutritie

Diabetul gestațional este forma de diabet zaharat (DZ) care apare exclusiv in timpul sarcinii pe fondul modificarilor fiziologice din cursul acesteia. Se deosebeste de celelalte forme de diabet zaharat (tipul 1 sau tipul 2) prin faptul ca se remite dupa nastere. Totusi, femeile diagnosticate cu aceasta afectiune trebuie sa stie ca prezinta risc crescut de a face diabet zaharat tip 2 in cursul vietii. De mentionat ca, in unele situatii, acest diagnostic poate descoperi alta forma de diabet zaharat preexistenta (DZ tip 1, DZ tip 2 ș.a).

Care sunt persoanele la risc de diabet gestațional?

Varsta peste 40 ani

  • Rude de gradul I cu diabet zaharat
  • Obezitate sau castig ponderal important in sapt 18-24 de sarcina
  • Sarcini anterioare cu diabet gestational sau nastere anterioara a unui fat cu greutate >4kg)
  • Boli care se pot asocia cu diabetul zaharat, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice, sindrom metabolic, boli cardio-vasculare.
  • Toleranta alterata la glucoza diagnosticata anterior sarcinii
  • Sarcina multipla

Simptomatologia diabetului gestațional

Adesea pacientele cu diabet gestational nu prezinta simptome. Totusi, cand apar, acestea sunt cele specifice diabetului zaharat: sete intensa, urinari dese si in cantitate crescuta, senzatie de foame intensa, consum excesiv de alimente, oboseala.

Screening si diagnostic pentru diabet gestațional

Prin screening se urmareste identificarea pacientelor asimptomatice cu diabet gestational, cu scopul de a incepe terapia medical-nutritionala si/sau farmacologica din timp si a preveni complicatiile ulterioare pentru fat si mama. Este recomandat ca testarea sa se efectueze in saptamanile 24-28 de sarcina, pentru femeile care nu au risc de a dezvolta diabet gestational. Ghidurile international recomanda testarea persoanelor la risc inca de la conceptie sau pana in saptamana 15  de sarcina.

Pentru diagnostic se efectueaza testul de toleranta orala la glucoza (TTGO) prin care se administreaza oral 75g glucoza dizolvata in 200ml apa. Este important ca in zilele dinaintea testului pacienta sa se alimenteze normal, fara restrictii, iar cu 8 ore inainte de test sa nu manance nimic.

 TTGO se va face dimineata, pe nemancate. Initial se recolteaza o glicemie din vena, apoi pacienta va bea apa cu glucoza. In continuare se vor lua glicemii seriate la 1h si la 2h. In acest timp pacienta nu va face efort fizic si va sta sub supravegherea unui cadru medical.

Valori normale

  • glicemia inainte de test <92 mg/dl
  • glicemia la 1h post TTGO < 180 mg/dl
  • glicemia la 2h post TTGO <153 mg/dl

Testul este pozitiv atunci cand cel putin o valoare a glicemiei se afla peste aceste limite, conform Asociatiei Americane de Diabet (ADA).

Ce fac daca TTGO este pozitiv?

Daca rezultatul testului TTGO este pozitiv, medicul specialist in diabet zaharat iti va face o evaluare si impreuna cu acesta veti stabili planul de monitorizare a glicemiilor si tratamentul individualizat. Pentru o monitorizare corecta, se recomanda determinarea glicemiei inainte de fiecare masa si la 1 ora, respectiv 2 ore, dupa fiecare masa.

In functie de valoarile glicemiilor, tratamentul poate consta doar in schimbarea stilului de viata, prin recomandarea unei diete personalizate, activitate fizica de intensitate moderata aproximativ 30 min/zi de 5 ori pe saptamana. In situatia in care aceste modificari ale stilului de viata si ale alimentatiei nu imbunatatesc valorile glicemiilor se va lua in considerare initierea insulinoterapiei, fiind necesara doar pe perioada sarcinii.  

In mod obisnuit, in urma nasterii valorile glicemice se normalizeaza si nu mai este necesara administrarea tratamentului. Totusi, este bine ca la 4-12 saptamani post-partum sa se repete TTGO pentru a inlatura orice suspiciune.  Daca rezultatul testului este normal atunci se va monitoriza glicemia pacientei o data la 3 ani pe durata vietii.