Ectropion și entropion

Autor:
Medic primar oftalmologie

Termenii de ectropion și entropion se referă la două afecțiuni medicale din sfera oftalmologiei. Ectropion înseamnă că pleoapa este eversată, adică se întoarce spre exterior, iar entropion înseamnă că pleoapa se întoarce către interiorul ochilui, adică pare rulată.

Cele două afecțiuni sunt de obicei bilaterale cei 2 ochii nefiind afectați egal.

Categoria de pacienți care se confruntă cel mai frecvent cu aceste probleme este cea a persoanelor trecute de vârsta de 70 ani, din cauza laxității cutanate ce apare pe măsură ce îmbătrânim. Pe lângă vârsta înaintată, alte cauze care duc la apariția ectropionului sunt: spasm al mușchiului orbicular (ectropion spastic), tumoră sau arsură care a lăsat o cicatrice (ectropion cicatricial), paraliziile (ectropion paralitic). În ceea ce privește entropionul, cauza principală este spasmul mușchiului orbicular (entropion spastic).

Atât în cazul ectropionului, cât și în cazul entropionului, simptomul principal este lăcrimarea excesivă. În ectropion lăcrimarea apare din cauză că arhitectura pleoapei este afectata, iar lacrimile nu se mai evacueaza în canalul nazal ci în exterior pe zona obrazului din cauza faptului faptului ca pleoapa nu mai este în contact cu ochiul ci este îndepărtată de acesta. În cazul  entropionului, lăcrimat apare din cauză că pleoapa este prea lipita de ochi și atunci genele  freacă, jenează suprafata ochiului provocand o iritație puternică.

Alte simptome specifice celor două afecțiuni sunt: infecții recurente, conjunctivite, secreții abundente, durere oculară și o senzație permanentă de corp străin în ochi.

Ectropionul și entropionul pot fi corectate doar prin intervenție chirurgicală. Cremele sau lentilele de contact protectoare pot fi de ajutor, însă sunt soluții provizorii de tratament.

Intervenția chirurgicală durează în jur de 40 de minute și se desfășoară în felul următor: dezinfecția ochiul,  mica anestezie locala, iar apoi va urma partea de repoziționare,   sutura cu fire resorbabile.

Recuperarea este ușoară și durează în jur de 7 zile. Există și o durere postoperatorie pe care pacientul o resimte timp de 1-2 zile după intervenție, dar este suportabilă.