Infecția cu COVID-19. Cifre și informații utile

COVID-19 este boala cauzată de virusul numit coronavirusul sindromului respirator acut sever 2 (SARS-CoV-2). SARS-CoV-2 este o nouă tulpină de coronavirus, care nu a fost depistată la oameni înainte de decembrie 2019. La sfârșitul anului 2019, în China a izbicnit epidemia actuală de COVID-19 în China și a fost declarată  pandemie de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pe 11 martie 2020. Acest lucru a marcat prima pandemie cauzată de un coronavirus.

La distanță de aproape 3 ani de acest moment, infectarea cu COVID-19 a scăzut considerabil, urmând să fie endemică pe parcursul anului 2023. 

Care sunt principalele simptome ale infecției cu COVID-19:

  • febră
  • tuse
  • slăbiciune generală sau oboseală
  • modificarea sau pierderea gustului sau a mirosului
  • dureri în gât
  • dureri de cap
  • dureri musculare
  • diaree.

În cazurile grave pot apărea și simptome precum: 

  • dificultăți de respirație sau dispnee
  • confuzie
  • dureri în piept.

Persoanele cu simptome severe pot avea nevoie de îngrijire și asistență medicală specializată.

Starea pacientului se poate agrava rapid și, dacă se întâmplă, agravarea se va produce deseori în a doua săptămână de la îmbolnăvire.

Din păcate, unele persoane care au COVID-19 necesită spitalizare, unele având nevoie chiar de terapie intensivă, uneori pe perioade mai îndelungate.

Persoanele cu simptome severe care afectează căile respiratorii pot avea nevoie de un ventilator mecanic (aparat pentru respirație artificială), ceea ce le poate face mai susceptibile de a contracta o altă infecție, cum ar fi pneumonia, pe lângă COVID-19.

În plus, unii pacienți cu COVID-19 au risc mai mare de complicații legate de coagularea sângelui, cum sunt accidentele vasculare cerebrale sau infarctul.

Totodată, unii pacienți pot să aibă uneori simptome legate de sistemul nervos, de exemplu modificări temporare de personalitate sau modificări ale nivelului de vigilență.

Probabilitatea spitalizării este mai mare în cazul persoanelor în vârstă, mai ales în cazul persoanelor cu vârsta peste 60 de ani, precum și în cazul celor cu afecțiuni preexistente.

În general, riscul de deces din cauza COVID-19 este redus, însă este mai mare decât în cazul gripei. Riscul de deces este mai mare în cazul persoanelor în vârstă și al celor cu afecțiuni cronice sau preexistente.

Unele persoane care au COVID-19 sunt asimptomatice, adică nu au niciun fel de simptome.

Impactul pandemiei COVID-19 asupra sănătății oamenilor

Impactul pandemiei de COVID-19 s-a resimțit imediat de la declanșarea stării de lock-down și se estimează că cel mai răsunător efect a fost înregistrat asupra sistemelor de sănătate globale. Pacienții cu alte afecțiuni cronice sau acute au avut acces limitat între 3-6 luni de zile în 2020 ceea ce a produs agravări ale acestor boli diagnosticate anterior. De asemenea, atât la nivel global cât și local, au fost identificate o multitudine de cazuri în care diagnosticarea a fost amânată exagerat de mult din cauza accesului dificil la medici. 

Categoriile de afecțiuni unde s-a identificat cel mai mare impact au fost cancerele si afecțiunile cardiovasculare. 

Totodată, la distanță de aproape 3 ani de la debututl pandemiei, instituțiile de stat și private din România au învățat cum să facă ofere pacienților servicii medicale în deplină siguranță, așa cum a făcut și Clinica Medicală Integrată LOTUS-MED. 

Iată cum puteți preveni infectarea cu COVID-19

  1. Spalati-va des pe maini cu apa si sapun timp de 20 de secunde. In cazul in care nu aveti la indemana apa sau sapun, folositi o solutie pe baza de alcool. Este recomandat sa va spalati pe maini:
  2. Acoperiti-va gura si nasul cu un servetel de unica folosinta cand tusiti si stranutati. 
  3. Folosiți plica cotului dacă nu aveți un șervețel la îndemână
  4. Folosiți masca de protecție în spațiile aglomerate
  5. Evitati pe cat posibil contactul strans cu persoanele care au febra si tusesc. Mergeti la medic daca aveti febra, tusiti si aveti dificultati de respiratie.