Întrebări frecvente despre prediabet

Autor:
Medic specialist diabet si boli de nutritie

Ce este prediabetul?

Este o stare patologică în care glicemia are valori peste limitele acceptate, dar nu este suficient de mare cât să poată fi încadrată în diagnoticul de diabet. Indicatorii ce sugerează o stare de prediabet sunt următorii: glicemia a jeun 100-125 mg/dl sau un test de toleranta la glucoza administrate oral (TTGO) cu glicemia la 2h 140-199mg/dl sau HbA1c: 5.7-6.4%. 

Trebuie să merg la specialist dacă am prediabet?

Da, este important să fim consultați de un medic specialist chiar din momentul când am fost diagnosticați cu prediabet deoarece multe studii au arătat că apariția complicațiilor cronice ale diabetului se produce chiar din stadiul de prediabet.

Dacă am prediabet pot să fac diabet?

Da. Pacienții care sunt diagnosticați cu prediabet sunt la risc de a dezvolta diabet zaharat tip 2, dacă nu își modifică stilul de viață, Acest lucru implică adoptarea unei diete personalizate întocmite de un medic specialist, scăderea ponderală, efectuarea de exerciții fizice, minim 150 min/sapt, oprirea fumatului, menținerea unei tensiuni arteriale <130/80mmHg și menținerea  colesterolului și trigliceridelor în țintele recomandate. Pacienții care obțin o scădere în greutate cu 5-7% din greutatea actuală, au risc mai mic de a face diabet zaharat tip 2.

Cât de des trebuie să îmi monitorizez hemoglobina glicozilată dacă am prediabet?

Specialiștii recomandă monitorizarea hemoglobinei glicozilate anual sau de fiecare dată când este nevoie.

Ce este bine să mănânc dacă am prediabet?

Încă din stadiul de prediabet se va întocmi o dietă personalizată de către medicul specialist. Va fi indicat să se excludă zahărul și alimentele care conțin zahăr adăugat (prăjituri, foietaje, plăcinte, cornuri, biscuiți, covrigi, covrigei, înghețată, gem, dulceață, miere, băuturi carbogazoase cu zahăr sau orice aliment îndulcit cu zahăr). Vor exista alimente care trebuie cântărite, alimentele bogate în glucide în mod natural (ex. cereale, cartofi, fasole boabe, linte, quinoa, lapte și produse lactate, fructe) și alimente care pot fi consumate fără a fi necesară cântărirea (ex. legume, carne, ouă).