Nefropatia diabetică este o complicație a diabetului zaharat care afectează rinichii și care mai poartă denumirea de boală renală diabetică. Nefropatia diabetică afectează capacitatea rinichilor de a-și desfășura activitatea obișnuită de eliminare a deșeurilor și a lichidului suplimentar din corp. Aproximativ 25% dintre persoanele care suferă de diabet dezvoltă în cele din urmă afecțiuni la nivelul rinichilor.
De-a lungul timpului, diabetul slab controlat poate provoca leziuni ale vaselor de sânge din rinichi, care filtrează deșeurile din sânge. Acest lucru poate duce la afectarea rinichilor și poate provoca tensiune arterială crescută. Hipertensiunea poate provoca leziuni renale suplimentare prin creșterea presiunii în sistemul delicat de filtrare a rinichilor.
Cel mai bun mod de a preveni sau întârzia apariția acestei afecțiuni este menținerea unui stil de viață sănătos și tratarea diabetului și a tensiunii arteriale crescute. Tratamentul precoce poate preveni sau încetini progresul bolii și reduce șansele complicațiilor.
Boala renală poate evolua către insuficiență renală, numită și boală renală în stadiu final. Insuficiența renală este o afecțiune care pune viața în pericol. În această etapă, opțiunile de tratament sunt dializa sau transplantul de rinichi.
În stadiile incipiente ale nefropatiei diabetice simptomele nu sunt resimțite, însă, în etapele ulterioare, semnele și simptomele includ:
- agravarea controlului tensiunii arteriale
- proteine în urină
- umflarea picioarelor, gleznelor, mâinilor sau ochilor
- nevoia crescută de a urina
- nevoia redusă de insulină sau medicamente pentru diabet
- confuzie sau dificultăți de concentrare
- pierderea poftei de mâncare
- greață și vărsături
- stări de mâncărime persistentă
- oboseală
Există totodată o serie de factori care pot crește riscul apariției nefropatiei diabetică precum fumatul, hiperglicemia necontrolată, colesterolul ridicat, respectiv hipertensiunea necontrolată.
Complicațiile asociate nefropatiei diabetice se pot dezvolta treptat în decurs de luni sau ani. Acestea pot include retenție de lichide, creșterea nivelului de potasiu din sânge (hiperkaliemie), apariția bolilor cardiovasculare, anemie, leziuni ireversibile ale rinichilor sau retinopatie diabetică.
Orice persoană care suferă de diabet poate preveni apariția nefropatiei diabetice dacă își tratează afecțiunea de bază, respectiv diabetul, menține o greutate sănătoasă, nu consumă tutun și își gestionează responsabil si celelate afectiuni.
Pentru depistarea nefropatiei diabetice medicul poate recomanda o serie de analize de sânge, teste imagistice CT sau RMN, cât și testarea funcției renale.
În ceea ce privește tratamentul, primul pas în tratarea nefropatiei diabetice este tratarea și controlul diabetului și, dacă este necesar, a tensiunii arteriale crescute (hipertensiune arterială).
De asemenea, în stadiile incipiente ale bolii, planul de tratament poate include diverse medicamente, care vor fi întotdeauna recomandate de medicul specialist.
Dacă boala evoluează spre insuficiență renală (boală renală în stadiul final), printre opțiunile de tratament se pot regăsi dializa sau transplantul de rinichi.