Pielea uscatã sau xeroza cutanată apare atunci când pielea pierde prea multa apă, mai ales în sezonul rece. Iarna reprezintă o problemă specială deoarece umiditatea este scăzută atât în aer liber, cât și în interior, iar conținutul de apă al epidermei (stratul exterior al pielii) tinde să reflecte nivelul de umiditate din jurul acesteia.
Pielea uscată se poate manifesta prin diferite simptome:
- pielea are un aspect aspru, se poate descuama -pot sa apara crăpături -prurit(senzație de mâncărime) -senzatie de arsură sau înțepătură Următoarele sfaturi pot ajuta la ameliorarea uscăciunii pielii:
- aplică o cremă hidratantă de câteva ori pe zi (crema hidratanta are un rol cheie în vindecarea pielii uscate). Aplicați crema hidratanta în decurs de 5 minute după duș sau baie, după ce te speli pe mâini și când simți pielea uscată -păstrează aerul umidificat folosind un umidificator
- foloseste un săpun sau gel de duș care nu usucă pielea și nu conține substanțe iritante, abrazive sau parfum
- limitează dușul sau baia la 5 minute și foloseste apă calduță, nu fierbinte -pentru a te usca după duș sau baie tamponează pielea cu un prosop uscat și curat(frecarea pielii uscate poate irita)
- poartă mânuși când speli vasele, lucrezi în grădină și în timpul sezonului rece pentru a proteja mâinile
- poartă haine din material moale, preferabil de bumbac(lâna sau poliesterul pot irita pielea sensibila)
Dacă pielea este uscată în continuare în ciuda sfaturilor urmate poate fi necesară o vizită la medicul dermatolog. Pielea uscată se poate datora unor afecțiuni medicale precum dermatita atopică sau psoriazis.