Războiul provoacă răni fizice, dar și suferințe emoționale. Conflictul armat din Ucraina a crescut nevoia de îngrijire medicală, reducând în același timp capacitatea sistemului din acea țară de a furniza servicii medicale. Potrivit unui studiu, de la izbcnirea războiului 1 din 3 ucraineni adulți au căutat îngrijire primară, iar 1 din 2 cetățeni a raportat cel puțin o barieră în accesarea oricărui nivel de îngrijire, cel mai frecvent fiind costul. Mai mult, 1 din 5 ucraineni nu a putut obține medicamentele de care aveau nevoie, fiind vorba în principal despre medicamente pentru hipertensiune arterială (49%), medicamente pentru afecțiuni cardiace (49%), medicamente pentru durere (41%), sedative (33%) și antibiotice (32%).
Dincolo de aceste aspecte, probleme au întâmpinat și refugiații, despre care se știe că dezvoltă frecvent afecțiuni neuropsihiatrice, inclusiv depresie, tulburare de stres posttraumatic (PTSD) și tulburări de anxietate, iar toate acestea tind să lase o cicatrice de lungă durată și să-și afecteze sistemul de răspuns emoțional.
Cum războiul are un impact puternic asupra tuturor, Mental Health Europe a lansat un ghid pentru cetățenii din Ucraina, și nu numai, ce conține Sfaturi utile despre cum să vă îngrijiți sănătatea mintală în aceste vremuri dificile:
- Mențineți legătura cu familia și prietenii – să vorbiți constant cu cei dragi despre preocupările și neliniștile voastre vă poate oferi ușurare, dar și un sentiment de stabilitate în perioadele incerte.
- Continuați rutina zilnică - într-o perioadă de incertitudine, poate fi benefic să construiți și să vă țineți de micile obiceiuri din viața de zi cu zi care vă pot ridica moralul și vă pot oferi un sentiment de control.
- Vorbiți cu copiii voștri despre conflict - dacă sunteți părinți este important să discutați cu cei mici despre conflict, să le răspundeți la întrebări și să le alungați sentimentele de incertitudine, anxietate și frică. De asemenea, este important să le reamintești copiilor tăi că suntem în siguranță și că ne continuăm viața cât mai bine posibil.
- Nu urmăriti stirile în exces - deși este important să rămâneți la curent cu noutățile legate de conflictul din Ucraina, încercați să evitați consumul excesiv de media. Verificarea continuă a presei poate crește sentimentele de anxietate și stres. În plus, este vital ca informațile pe care le consultați să provină din surse de știri de încredere.
- Acordați ajutor celor din jur - dacă vă simțiți neputincioși în legătură cu evenimentele care se desfășoară în Ucraina, a ajuta pe cei aflați în nevoie vă poate susține de fapt propria bunăstare.
- Apelați la un specialist - dacă vă simțiți copleșit de situația actuală, nu ezitați să căutați suport psihologic din partea unui profesionist.