Retinopatia diabetică este o complicație a diabetului, cauzată de nivelurile ridicate de zahăr din sânge care afectează partea din spate a ochiului (retina). Poate provoca orbire dacă afecțiunea este lăsată nediagnosticată și netratată.
În primă fază, retinopatia diabetică nu poate provoca simptome, însă poate duce la orbire.
Condiția se poate dezvolta la orice persoană care suferă de diabet de tip 1 sau de tip 2. Șansa de a dezvolta această afecțiune crește odată cu trecerea timpului, cât și cu controlul asupra glicemiei.
Retina este stratul de celule sensibil la lumină din partea din spate a ochiului, care transformă lumina în semnale electrice. Semnalele sunt trimise către creier și ulterior sunt transformate în imagini.
Retina are nevoie de un aport constant de sânge, pe care îl primește printr-o rețea de vase de sânge minuscule. În timp, un nivel ridicat de zahăr din sânge poate deteriora aceste vase de sânge în 3 etape principale:
- retinopatie pre-proliferativă - modificări răspândite care afectează vasele de sânge, inclusiv sângerări semnificative în ochi
- retinopatie proliferativă - țesutul cicatricial și vasele de sânge noi, care sunt slabe și sângerează ușor, se dezvoltă pe retină, ceea ce poate duce la o pierdere a vederii
Retinopatia diabetică nu va oferi simptome în stadiile incipiente, deoarece nu are tendința de a prezenta simptome evidente până când ajunge în stadiu avansat.
Cu toate acestea, semnele timpurii ale afecțiunii pot fi detectate în urma unui examen oftalmologic. Simptomele primei etape pot include agravarea treptată a vederii, pierderea bruscă a vederii, vedere încețoșată sau neclară, dureri oculare sau roșeață
Tratamentul pentru retinopatia diabetică este necesar numai dacă screening-ul detectează probleme semnificative care indică faptul că vederea este expusă riscului.
Principalele tratamente pentru retinopatia diabetică avansată sunt tratamentul cu laser, respectiv operație de îndepărtare a țesutului cicatricial.
Retinopatia diabetică se dezvoltă în etape, de-a lungul timpului.
Etapa 1: retinopatie de fond. Aceasta înseamnă că la nivelul retinei au apărut mici umflături (microanevrisme), care pot scurge cantități mici de sânge. Acest lucru este foarte frecvent la persoanele cu diabet zaharat.
În acest stadiu vederea nu este afectată, cu toate că există un risc mai mare de a dezvolta probleme de vedere în viitor
Etapa 2: retinopatie pre-proliferativă. În această etapă se observă modificări mai severe și mai răspândite la nivelul retinei, inclusiv sângerări în retină.
În acest stadiu există un risc ridicat ca vederea să fie afectată în cele din urmă
Etapa 3: retinopatie proliferativă. În cadrul acestei etape deja sunt formate pe retină noi vase de sânge și țesut cicatricial, care pot provoca sângerări semnificative și pot duce la detașarea retinei (unde retina se îndepărtează de partea din spate a ochiului).
Ajunsă în stadiul avansat, retinopatia diabetică va avea nevoie de tratament. Principalele metode sunt:
- tratament cu laser - pentru tratarea creșterii vaselor de sânge noi pe retină în cazurile de retinopatie diabetică proliferativă și pentru stabilizarea unor cazuri de maculopatie
- injecții oculare - pentru a trata maculopatia severă care amenință vederea
- chirurgie oculară - pentru a elimina sângele sau țesutul cicatricial din ochi dacă tratamentul cu laser nu este posibil, deoarece retinopatia este prea avansată
Riscul apariției retinopatiei diabetice poate fi redus prin menținerea nivelurilor de zahăr din sânge, a tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol. Acest lucru se poate realiza făcând alegeri sănătoase asupra stilului de viață și, în anumite situații, prin administrarea unui tratament medicamentos.