Ce este cataracta. Diagnostic și tratament în cataractă

Autor:
Medic primar oftalmologie

Pentru a putea vedea, ochiul nostru are în alcătuire mai multe medii transparente, prin care lumina poate pătrunde în interiorul globului ocular. Unul dintre aceste medii este reprezentat de cristalin, o lentilă naturală aflată în partea din față a ochiului, în spatele corneei și irisului. Cristalinul poate fi perceput ca o lentilă de ochelari aflată în mod natural în ochiul nostru, care ne ajută să focusăm imaginile pe retină și să obținem o vedere clară.

Cum se dezvoltă cataracta?

Odată cu înaintarea în vârstă (îndeosebi după 50 ani), cristalinul suferă modificări: devine din ce în ce mai gros, mai rigid și mai opac, deoarece substanțele din alcătuire, care îi dau transparență, încep să își piardă funcțiile. Astfel, apare ceea ce se numește o cataractă (opacifierea cristalinului).

Cataracta nu mai permite razelor de lumină să se proiecteze corect pe retină. Ele nu mai trec printr-o lentilă transparentă (cristalinul sănătos) ci prin una care se aseamănă unui geam „prăfuit”, „mătuit”, „cu crăpături”.

Modificările legate de vârstă ale cristalinului pot fi discrete și nu schimbă felul în care vedem, în acest caz, nu este indicat niciun tratament, ci mai degrabă o urmărire a evoluției cataractei.

Care sunt simptomele în cataractă?

  • vedere încețoșată („ca prin sită”)
  • scăderea de contrast
  • dificultăți în anumite condiții de iluminat (vedere foarte scăzută la semiîntuneric sau, dimpotrivă, la lumină puternică)
  • vedere dublă monoculară

Factori de risc și cauze pentru cataractă

  • vârsta
  • fumatul
  • consumul excesiv de alcool
  • expunerea excesivă la soare
  • alimentația deficitară
  • anumite boli sistemice (exp. diabetul zaharat)
  • inflamații și/sau traumatisme oculare

În cazul în care resimțiți astfel de simptome ale cataractei, se impune un consult oftalmologic. Diagnosticul de cataractă se pune în urma unei examinări cu biomicroscopul.

Tratamentul pentru cataractă

Odată pus diagnosticul de cataractă se discută cu pacientul nevoia unui tratament adecvat tipului de cataractă și a istoricului pacientului. În cazul cataractei, singurul tratament eficient este o intervenție chirurgicală. Din fericire, aceasta este una din cele mai eficiente chirurgii din lume și gradul de satisfacție al pacienților cu diagnostic de cataractă este foarte ridicat.

Intervenția chirurgicală pentru cataractă se impune, de obicei, atunci când pacientul este afectat în activitățile zilnice: nu mai poate conduce cu ușurință, nu se mai poate uita la TV, nu mai poate citi, are dificultăți în deplasare și orientare din cauza vederii scăzute.

În ce constă operația pentru cataractă?

Chirurgia cataractei constă în înlocuirea cristalinului bolnav cu o lentilă intraoculară artificială care va prelua funcția cristalinului. Lentila artificială este perfect tolerată de corpul nostru și este făcută să rămână în ochiul pacientului pentru tot restul vieții, fără să fie necesară o schimbare a acesteia. Operația pentru cataractă se face cu anestezie topică, cu picături și este nedureroasă. Se operează fiecare ochi în parte.

Complicațiile după operația de cataractă sunt rare și rezolvabile în marea majoritate a cazurilor. Cea mai greu de gestionat complicație este o infecție a ochiului (endoftalmita), însă, din fericire, aceasta apare în mod excepțional. Pentru a diminua riscul de a avea o astfel de complicație este extrem de importantă respectarea regulilor de asepsie.

Măsuri speciale în operația de cataractă

În intervențiile chirurgicale intraoculare este deosebit de importantă dezinfectarea ochiului cu betadină, în mai mulți timpi, folosirea de câmpuri sterile, folosirea de materiale de unică folosință în mod corespunzător, schimbarea întregului set-up operator între fiecare pacient, injectarea unui antibiotic intraocular la finalul intervenției.  Fiecare pacient va avea setul lui de operație: trusă sterilă folosită doar pentru intervenția lui, propriul set cu casetă de facoemulsificare, propriul câmp steril, propriile consumabile (vascoelastice, colorant de capsulă dacă este necesar etc). Niciun instrument/substanță folosite la un pacient nu vor fi refolosite la următorii în aceeași sesiune operatorie. Între pacienți, chirurgul reia pașii de spălare și dezinfectare a mâinilor și își schimbă întreaga ținută operatorie (halat, mănuși, mască etc). Masa operatorie se reface între fiecare pacient. Toate aceste măsuri scad cu mult riscul de complicații infecțioase.

Cum ne îngrijim după operația de cataractă

După operația de cataractă pacientul trebuie să facă un tratament cu picături pentru cca. 1 lună. Vor fi prevăzute, de asemenea, și examinări postoperatorii regulate. Vindecarea completă se consideră a fi la cca. 1 lună postoperatorie.

Medicul dumneavoastră oftalmolog vă va sta la dispoziție pentru orice întrebări suplimentare.