Unul dintre cele mai importante îl reprezintă soarele din cauza ultravioletelor care sunt foarte nocive pentru ochi, așa cum de altfel sunt și pentru piele. Razele ultraviolete au efecte toxice asupra tuturor structurilor oculare și, din păcate, foarte puține persoane știu acest lucru, respectiv între 5-10% din populație.
Un alt tip de lumină cu efecte toxice asupra structurilor oculare îl reprezintă lumina albastră emisă de surse precum smartphone-uri, monitoare, TV-uri, lumina cu LED-uri etc.
Ce putem noi să facem?
Dacă suntem nevoiți să stăm ore bune în fața ecranului este recomandat să facem pauze mai dese și să privim la distanță. Atunci când apar și simptome de disconfort ocular precum senzația de nisip, arsură, încețoșarea vederii, este recomandat să folosim „lacrimi artificiale” pentru lubrifierea suprafeței oculare. Poziția corpului față de ecrane este de asemenea importantă - se recomandă în primul rând coloana să fie dreaptă, iar ecranul să fie așezat aproape de nivelul ochilor noștri sau puțin mai jos. Și nu in ultimul rând, există lentile cu filtru pentru lumina albastră fie ca avem nevoie de ochelari cu dioptrii sau nu.
Care ar fi distanța optimă față de televizor?
O distanță corectă ar fi de cel puțin 2,5-3 metri, în funcție si de mărimea ecranului. Este foarte important să limităm expunerea copiilor la aceste ecrane și să își petreacă cât mai mult timp afară, întrucât lumina naturală joacă un rol esențial în dezvoltarea normală a ochilor. Seara ar fi ideal să nu se uite la TV cu cel puțin două ore înainte de culcare, ca să nu le fie afectat somnul.
La ce vârstă se recomandă efectuarea primului consult oftalmologic?
Este recomandat ca primul consult oftalmologic să fie efectuat la intrarea copilului în colectivitate, dacă până atunci părinții nu au constat alte simptome precum pupila alba, devierea ochilor, clipitul excesiv, hiperlăcrimarea etc.
Alimente care ne păstrează vederea sănătoasă
Deși am crede că este un mit, mineralele, vitaminele și carotenoizii din alimente ne ajută la păstrarea sănătății vederii. De exemplu, morcovii sau alte fructe și legume portocalii sunt bogate în betacaroten, un precursor al vitaminei A care împreună cu vitaminele C și E au puternice efecte antioxidante și ne protejează retina de acțiunea radicalilor liberi. De asemenea, acizii grași Omega 3 au rol protectiv pentru retină, niveluri scăzute fiind înregistrate la pacienții cu glaucom și degenerescență maculară. Așadar, o alimentație diversificată ne ajută la menținerea sănătății vederii și nu numai.