De ce este recomandat ca înainte de vizita la un specialist să solicităm și o consultație la medicul de familie?

Autor:
Medic primar medicina de familie

De câte ori nu vi s-a întâmplat să mergeți direct la cardiolog, dermatolog sau un alt specialist, fără să mai consultați și opinia medicului vostru de familie? Și de ce ați ales să procedați altfel?

Fiecare pacient va răspunde că a avut propriile sale motive, însă trebuie să știți că e greșit să procedăm astfel? De ce? Ne explică dr. Alexandra Marin, medic de familie în cadrul clinicii LOTUS-MED.

În primul rând, această tendință de a nu cere sfatul medicului de familie vine din neîncrederea pacienților în tot ceea ce înseamnă sistemul medical primar. Însă medicii de familie stau la baza piramidei numite medicină și e important să ne consulte înainte de a ne decide singuri că vrem să vedem un anumit specialist pentru că ei sunt cei care vor gestiona apoi situația noastră medicală.

Iată și cel mai bun exemplu! Un pacient se hotărăște singur să meargă direct la medicul cardiolog. Acesta descoperă că are o problemă și îi prescrie un tratament. Dar medicul cardiolog suspectează și o posibilă altă patologie și îi recomandă să consulte și un medic nefrolog. Iar medicul nefrolog îi va prescrie la rândul său un alt tratament. În acest moment pacientul se va trezi cu o pungă de medicamente și multe întrebări.

Aici intervine rolul medicului de familie. În urma unui consult și tratament la medicul specialist acesta îi va da pacientului o scrisoare medicală destinată medicului de familie. Pe baza acelei scrisori medicul de familie va prescrie tratamentul indicat de către medicul specialist pentru următoarele șase luni sau 1 an. Iar atunci când pacientul are scrisori medicale de la mai mulți specialiști avem acea pungă cu medicamente de care vorbeam mai devreme. Iar problema nu sunt tratamentele în sine, ci faptul că un medic specialist nu are de unde să știe ce tratament a recomandat celălalt medic specialist. Cine știe toate aceste informații însă? Medicul de familie! El este cel care va lămuri pacienții cu privire la fiecare pastilă recomandată de specialiști, va completa schema de tratament cu alte medicamente, cum ar fi cele pentru protecție hepatică, și va face recomandările de dozaj potrivite acolo unde există două medicamente de același tip.

Cât de important este ca medicul de familie să își desfășoare activitatea într-o clinică multidisciplinară, așa cum este LOTUS-MED?

Cum colaborarea dintre medicul de familie, pacienți și alți medici specialiști este foarte importantă, lucrurile decurg și mai armonios atunci când cabinetul medicului de familie este integrat într-o clinică multidisciplinară, cum este cazul Centrului Medical Integrat LOTUS-MED. În acest fel medicii pot colabora între ei mult mai bine, iar deciziile pot fi luate mult mai rapid atunci când un pacient are o problemă deosebită. De asemenea, pacienții economisesc și ei timp și bani și nu mai sunt puși pe drumuri să vadă specialiști ce se află în diverse colțuri ale orașului. Iar cel mai important este că vor găsi o soluție terapeutică rapidă și optimă pentru problema de care suferă.

Urmăriți materialul complet aici.