Patru întrebări despre medicul de familie, lămurite chiar de un medic de familie!

Autor:
Medic primar medicina de familie

Te-ai gândit să îți schimbi medicul de familie și nu știi care sunt procedurile? Vrei ca toți membrii familiei să fie înscriși la același medic? La aceste întrebări și nu numai ne oferă răspunsuri dr. Alexandra Marin, medic de familie în cadrul Centrului Medical Integrat de Diagnostic și Tratament LOTUS-MED.

Cum ne înscriem la medicul de familie?

La prima vedere poate vă gândiți că e un proces complicat, ce implică multă birocrație, drumuri între instituții și mult timp pierdut. În realitate procedura este foarte simplă! Primul pas este să te programezi la medicul de familie pe care ți-l dorești. Apoi, la întâlnirea cu medicul de familie ți se va înmâna o cerere de transfer pe care o vei completa cu datele necesare. În final, medicul de familie îți va solicita o copie după buletin, cardul de sănătate și o adeverință de salariat. Și asta e tot ce trebuie pentru transfer și înscrierea la un nou medic de familie.

Desigur, se ridică întrebarea ce se întâmplă cu fișa medicală de la medicul de familie pe care l-ai avut până în prezent. Și acest lucru se poate rezolva foarte simplu. În baza cererii de transfer pe care ați completat-o, noul medic de familie poate solicita fișa voastră medicală de la cabinetul cu care ați încheiat colaborarea. O altă variantă ar fi ca pacientul, cu cererea de transfer, să se ducă personal la medicul de familie pe care l-a avut până atunci și să solicite eliberarea unei copii după fișa medicală.

În ce condiții ne putem schimba medicul de familie mai devreme de 6 luni de zile?

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a stabilit un set de reguli clare prin care pacienții își pot schimba medicul de familie mai devreme de șase luni de la înscriere. Spre exemplu, dacă medicul de familie la care ne-am înscris a fost schimbat cu o altă persoană, pacienții au dreptul de a se înscrie la oricare alt medic de familie chiar dacă nu au trecut 6 luni. Un alt exemplu ar fi dacă ne-am schimbat domiciliu și locuim într-o altă localitate, moment în care, evident, vom căuta un medic de familie în noul oraș în care avem locuința.

Lista completă a criteriilor prin care ne putem schimba medicul de familie mai devreme de 6 luni de la înscriere poate fi consultată pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Se poate muta întreaga familie la un alt medic de familie?

Da, însă procesul este diferit pentru copii și parteneri! Mai exact, dacă ești mama sau tatăl copiilor, aceștia pot fi și ei luați în evidența noului medic de familie fără niciun fel de problemă.  În schimb, dacă doriți ca partenera sau partenerul să fie și ea/el înscris la noul medic de familie, atunci persoana în cauză trebuie să parcurgă acea procedură simplă de transfer explicată anterior: programarea și întâlnirea cu noul medicul de familie, completarea cererii de transfer, înmânarea cardului de sănătate, a unei copii după buletin și a unei adeverințe de salariat.

Pot avea medic de familie dacă nu sunt asigurat?

Oricine ar trebui să aibă medic de familie! Puțini știu însă că pot fi înregistrați în evidența unui medic de familie chiar și dacă nu sunt asigurați și pot beneficia de un pachet minimal de servicii.

Persoanele neasigurate care vor să beneficieze de acest pachet de servicii minimale trebuie să meargă cu cardul de sănătate și cu buletinul la medicul de familie pentru a se înregistra pe lista lor de pacienți.

Persoanele neasigurate se pot însă adresa medicului de familie pentru consultații sau alte servicii contra cost, care nu presupun decontarea de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Spre exemplu, dacă aveți o viroză, medicul de familia vă poate consulta și prescrie un tratament, iar la final veți achita contravaloarea acestui serviciu.

Urmăriți întregul material aici.