DIABET
Diabetul zaharat este o afecțiune caracterizată prin valori crescute ale concentrației glucozei în sânge (nivelul de zaharuri). Această afecțiune se dezvoltă atunci când pancreasul nu mai produce insulină, hormonul care reglează nivelul glicemiei sau când insulina nu-și mai îndeplinește rolul în organism. Medicul diabetolog este cel care pune diagnosticul de boală și stabilește un plan de tratament. Medicul stabilește, de asemenea, planul de monitorizare a bolii prin: controale medicale, repetarea analizelor medicale, testarea glicemiei acasă, administrarea de injecții, gestionarea glicemiei ridicate sau mici, regimul igieno-dietetic ce trebuie urmat.
Care sunt simptomele care te trimit la diabetolog
Un nivel ridicat de zahăr din sânge poate fi semnul unui început de diabet și poate fi depistat la un screening de rutină efectuat la medicul de familie. De asemenea, semnalele pe care le dă diabetul sunt și: vedere încețoșată, amorțeală sau furnicături în picioare, umflarea mâinilor, a picioarelor, a feței, crampe sau dureri la nivelul picioarelor, dureri în piept, respirație sacadată, amorțeală sau slăbiciune pe o parte a corpului ori creștere neobișnuită în greutate.
Ce investigații poți să faci
Odată diagnosticată boala, trebuie să urmați indicațiile terapeutice ale medicului și să vă prezentați la control trimestrial sau ori de cate ori este nevoie: apar noi simptome, o boală nouă, când opțiunile regulate de tratament nu mai sunt eficiente, când este nevoie de ajutor cu tratamente zilnice complexe, precum pompe de insulină sau injecții multiple, când aveți dificultăți în a găsi nivelul adecvat de insulină sau când aveți nevoie de ajutor pentru înțelegerea și gestionarea unei diete sănătoase.
Când aveți diabet, trebuie să faceți teste de laborator regulate:
- hemoglobină glicată A1c,
- analize de urină și sânge pentru funcția renală,
- testarea lipidelor( colesterolul, trigliceridele, LDL, HDL ).
Monitorizarea glicemiei este esențială în cazul în care aveți diabet. Verificând nivelul de zahăr din sânge, puteți să preveniți sau să reduceți episoadele de hiper sau hipoglicemie (nivel scăzut de zahăr din sânge) care pot apărea.