NUTRITIE
Nutriția este știința care studiază interacțiunile dintre nutrienți și alte substanțe din hrana noastră zilnică, în raport cu sănătatea întregului nostru organism.
În cadrul Clinicilor Medicale LOTUS-MED, pacienții beneficiază de consultanță nutrițională, unde pot primi evaluare corporală și alimentară, o schemă personalizată de tratament și recomandări privind consumul anumitor alimente, în funcție de modul în care organismul răspunde la diferite substanțe.
Cum vă ajută nutriționistul?
Nutriționiștii noștri dieteticieni sunt profesioniști din domeniul sănătății care pot oferi recomandări dietetice optime, bazate pe cercetări nutriționale și pot efectua o analiză detaliată a pacientului. În realizarea planului de prevenție și de tratament, este important ca nutriționistul să afle care este dieta zilnică, care este programul de masă, dar și să verifice analizele de sânge ale pacientului.
O dietă nesănătoasă poate determina boli carențiale precum: anemia, nașterea prematură, fătul mort la naștere, orbirea. De asemenea, consumul haotic și excesiv de alimente poate să pună sănătatea în pericol prin obezitate și tot felul de boli precum: diabet, osteoporoză, probleme cardiovasculare. Comportamentul alimentar poate influența direct imunitatea, poate potența un tratament medicamentos ori, din contra, poate diminua efectul anumitor medicamente.
Cum decurge o ședință la nutriționist?
Pasul 1. Nutriționistul va sta de vorbă cu pacientul.
Analizează cu atenție istoricul medical și alimentar.
Este foarte important ca înainte de vizita la dietetician, pacientul să să țină cont de alimentele consumate în ultimele 2-3 zile pentru a fi mai ușor de stabilit un tipar alimentar: ce alimente a consumat, unde (la restaurant sau acasă), la ce intervale orare.
Pasul 2. Analizează compoziția corporală.
Cu ajutorul aparatului cu bioimpedanță, nutriționistul va măsura compoziția corporală a pacientului.
Aparatul furnizează date despre: greutatea reală, compoziția corporală (ex: masă musculară, masă osoasă și grăsime), indice de masă corporală, procentul de grăsime corporală/viscerală (în jurul organelor), vârsta biologică, nivelul de hidratare.
Pasul 3. Consiliează și recomandă.
În baza istoricului medical și alimentar; a rezultatelor analizelor de sânge, dieteticianul - specialist în nutriție propune un plan alimentar personalizat.
Vorbim despre interacțiunile medicament-aliment, ce carențe nutriționale pot provoca și ce suplimente alimentare sunt potrivite. La finalul consultației inițiale, pacientul va primi o listă cu reguli, recomandări și combinații alimentare potrivite, dar și un plan alimentar personalizat.
Pasul 4. Monitorizează
La vizitele de control, dieteticianul - specialist în nutriție va analiza și evalua rezultatele obținute de pacient și va îmbunătăți planul alimentar.