Oftalmologia este ramura medicinei care se ocupă cu diagnosticul, tratamentul și prevenirea bolilor ochiului și ale sistemului vizual. Oftalmologii sunt responsabili pentru diagnosticul, prevenirea și tratamentul aproape al tuturor afecțiunilor ochilor și problemelor vizuale. Majoritatea oftalmologilor sunt instruiți și certificați pentru a efectua o gamă largă de proceduri medicale și chirurgicale.
Simptome care te trimit la oftalmolog
La oftalmolog ajungi în urma unor simptome cronice sau severe ale vederii sau semne ale unor afecțiuni oculare precum:
- vedere scazută, distorsionată, blocată sau dublă
- lacrimare excesivă,
- anomalii sau probleme ale pleoapelor,
- ochi nealiniați,
- pete negre sau fascicule luminoase în campul vizual,
- înroșirea ochilor inexplicabilă,
- pierderea vederii periferice
- pierderea bruscă a vederii sau modificări,
- dureri oculare subite sau severe
- leziuni oculare.
Ce investigații poți să faci la un oftalmolog?
Unele dintre cele mai frecvente proceduri de zi cu zi pe care le va efectua un oftalmolog includ diagnosticul și monitorizarea condițiilor de ochi și vedere. Medicul oftalmolog poate măsura tensiunea oculară și, uneori, în funcție de stadiul afecțiunii poate recomanda să faceți secreții oculare la un laborator avizat. De asemenea, oftalmologii sunt cei care prescriu ochelari ori lentilelor de contact pentru a corecta problemele de vedere. Medicii oftalmologi diagnostichează și monitorizează afecțiunilor oculare moderate până la severe, tratează infecții sau blocaje cronice sau severe ale canalului lacrimal, monitorizarea sau consultarea cazurilor referitoare la alte afecțiuni, cum ar fi retinopatia diabetică sau afecțiunile imune, precum și alte intervenții complexe.
Care sunt principalele afecțiuni pentru care trebuie să te prezinți la oftalmolog?
La oftalmolog trebuie să te prezinți dacă ai următoarele probleme oftalmologice:
- glaucom,
- afecțiuni ale retinei, cum ar fi degenerescența maculară și retinopatia diabetică,
- afecțiuni corneene,
- afecțiuni conjunctivale
- cazuri cu o cauzî sau componentă neurologică, cum ar fi probleme ale nervilor optici, mișcări anormale ale ochilor, vedere dublă și unele tipuri de pierdere a vederii.
Atenție, însă! Mulți factori pot afecta vederea, inclusiv alte probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul sau afecțiuni tiroidiene.