OTORINOLARINGOLOGIE
Otorinolaringologia (ORL) este disciplina medicală care implică evaluarea, diagnosticul, tratamentul și gestionarea bolilor, a anomaliilor și a altor probleme de sănătate care afectează urechile, nasul și gâtul precum și structurile lor conexe.
Medicii ORL diagnostichează și gestionează bolile sinusurilor faciale, cavității bucale, faringelui, laringelui, a structurilor gâtului și feței, atât la copii, cât și la adulți. Medicii ORL-iști pot realiza și proceduri de chirurgie faringolaringiană, laterocervicală, maxilo-facială, de chirurgie a urechii, paratiroidectomie (îndepărtarea parțială a glandelor tiroidiene) și tiroidectomie (îndepărtarea completă a glandelor tiroidiene), adenoidectomie (extirparea vegetațiilor adenoide) ori amigdalectomie (extirparea amigdalelor).
Specialitatea de ORL este dotata cu aparatura de ultimă generație:
- fibroscopul Olympus
Fibroscopul Olympus este un endoscop flexibil utilizat în examinarea căilor aeriene superioare. Tehnologia optică NBI îmbunătățește imaginea prin utilizarea unui filtru de culoare cu ajutorul căruia se mărește vizibilitatea vaselor și a țesuturilor de pe suprafața mucoasei. Acestea, dar și alte caracteristici ale aparatului îl definesc drept unul dintre cele mai performante dispozitive din sfera ORL.
Display-ul 4K oferă cea mai bună rezoluție a imaginilor, permițând medicului să evalueze modificările patologice în detaliu.
Simptome care te trimit la ORL-ist?
La medicul ORL-ist te poți prezenta dacă vă confruntați cu simptome precum:
- schimbarea calității vocii (de exemplu, răgușeală)
- dificultate în înghițire
- inflamații și infecții care afectează structurile urechilor, nasului și gâtului
- tulburări de echilibru
- zgomot neobișnuit în urechi (tinitus)
- amețeli
- vertij
- afecțiuni ale nervilor cranieni.
Ce investigații poți să faci la un ORL-ist?
Un examen ORL complet include inspecția feței, urechilor, nasului, și gâtului. În general, medicul ORL-ist face un control la nivelul urechii externe, a canalului urechii și a timpanului și face teste de bază ale auzului. Tot medicul realizează examenele complete ale nasului, evaluează funcția si structura căilor respiratorii, precum și ale faringelui (orofarige, rinofaringe si hipofaringe).
Care sunt pricipalele afecțiuni pentru care trebuie să apelați la un ORL-ist?
La un specialist ORL te poți prezenta pentru următoarele afecțiuni:
- Tumori benigne sau maligne în structurile urechilor, nasului, gâtului și capului
- Tulburările congenitale ale urechii externe și interne, faringelui și laringelui
- Scăderea funcției aparatului auditiv (scăderea/modificarea auzului), olfactiv (scăderea/modificarea mirosului), gustativ (scăderea/modificarea gustului)
- Alergii, inclusiv rinită alergică și astmul
- Tulburări de echilibru
- Afecțiuni inflamatorii și infecțioase ale faringelui și laringelui
- Afecțiuni la nivelul sinusurilor