Anticorpi anti-ADN dublu catenar

Sistem de recoltare:
ser (galben, rosu)
Durata:
10 zile

      Anticorpii anti-ADNdc sunt detectati la 65-80% din pacientii cu LES activ, fiind un marker de inalta specificitate pentru aceasta boala. Este demonstrata si implicarea lor in patogenia bolii prin formarea complexelor imune ce se depun in diverse tesuturi, determinand leziuni la nivelul acestora ( de exemplu in glomerul). Anticorpii anti-ADNdc pot sa apara mai rar si in alte boli (hepatita cronica, boli reumatice, ciroza biliara, mononucleoza infectioasa).

      Titrul anti-ADN scade in timpul terapiei adecvate si creste in timpul exacerbarii lupusului (in special la debutul glomerulonefritei lupice) si revine la valori cvasinormale in LES dormant.

INDICATII

Lupus eritematos sistemic

Boli autoimmune

Conditii de recoltare:

Recoltarea se face dimineata pe nemancate sau posprandial.

Se recolteaza sange venos.

Recoltarea se face in vacutainer fara anticoagulant, cu/fara clot activator, cu/fara gel separator ( vacutainer cu dop rosu sau galben), atat cat permite vacuumul. Specimenele recoltate care prezinta hemoliza puternica sau care sunt recoltate necorespunzator, in alte tipuri de vacutainere, vor fi respinse de la  testare.

METODA DE DETERMINARE: se bazează pe o reactie indirecta imuno-enzimatică.

INTERPRETARE

-Nivele crescute de anticorpi anti-AND apar in special in LES (ei reprezinta unul din criteriile de diagnostic ale LES, conform American College of Rheumatology). Pot aparea  intr-un procent scazut si in poliartrita reumatoida, sindrom Sjögren primar, boala mixta de tesut conjunctiv, hepatita cronica activa, ciroza biliara, mononucleoza infectioasa

-Un rezultat negativ nu exclude boala lupica.