Examen picatura groasa ( diagnostic microscopic malarie)

Sistem de recoltare:
recoltare la laborator
Durata:
1 zi

Malaria este o boala parazitara tropicala cauzata de parazitul Plasmodium, transmisa omului de catre femela tantarului Anopheles, caracterizata printr-o evolutie ciclica cu acccese febrile ce survin la intervale de timp regulate, sindrom anemic, hepatosplenomegalie, etc.

Malaria este provocata de patru specii de Plasmodium:P. vivax, P. malariae, P. falciparum, P. ovale, fiecare dintre specii declansand infectii cu perioade de incubatie diferite si virulente diferite.

 Prin examenul picatura groasa se evidentieaza parazitul in sangele uman si se identifica specia de plasmodie, pe baza morfologiei eritrocitului parazitat( forma, marime, prezenta de granulatii)  si pe baza morfologiei parazitului (inel, rozeta, amiba, gametocit).

Indicatiile testului:

suspiciune malarie la pacienti cu sindrom febril de origine necunoscuta, care asociaza si sindrom anemic si hepatosplenomegalie

pacienti cu stari febrile periodice

pacienti cu istoric de malaria cu sindrom febril

sindrom febril aparut dupa o transfuzie de sange

Recoltarea probelor bilogice:

Momentul optim pentru  recoltarea sangelui este in timpul sau inaintea accesului febril.

NOTA: Nu se recolteaza sange in vacutainere cu anticoagulant (EDTA, citrat sau heparina) deoarece anticoagulantul altereaza morfologia parazitului.

Se va recolta sange capilar din pulpa degetului, astfel:

se vor etala 3 frotiuri subtiri de sange capilar, care se vor colora Giemsa si examina microscopic

se vor efectua 2 frotiuri de picatura groasa astfel: 3 picaturi de sange capilar se vor pune pe o lama de sticla sub forma de triunghi; cu un colt al altei lame se vor defibrina cele trei picaturi de sange :se unesc cele 3 picaturi  printr-o miscare rotativa continua timp de  cateva minute, pana se obtine un strat de sange de aproximativ 1 cm diametru; lamele de picatura groasa se vor usca la temperatura camerei, apoi se vor hemoliza hematiile prin adaugarea a 1-2 picaturi apa distilata sau de robinet. Dupa uscare, aceste lame se vor colora Giemsa si vor fi examinate microscopic.

Metoda de determinare: examinare microscopica

Valori de referinta:

Pl. vivax – absent

Pl. malariae – absent

Pl. falciparum – absent

Pl.ovale – absent