Feritina

Sistem de recoltare:
ser (galben, rosu)
Durata:
3 zile

Feritina este o glicoproteina care joaca un rol important in stocarea fierului in splina, maduva osoasa, muschii scheletali si ficat. Feritina este un complex globular proteic alcatuit din 24 de molecule, reprezentate de doua subunitati distincte: H (heavy) si L (light),  avand o greutate moleculara de 19 kDaltoni si respectiv de 21 kDaltoni si care este principallul depozit intracelular de stocare a fierului. Feritina pastreaza fierul intr-o forma solubila si non-toxica. In "interiorul" feritinei ionii de fier formeaza cristale impreuna cu ionii fosfat si hidroxid.  Fiecare complex feritina poate stoca aproximativ 4500 de ioni de fier ( Fe 3+). Feritina de care nu este legata fierul se numeste apoferitina.

Feritina se gaseste in plasma in cantitati mici si concentratia sa se coreleaza cu depozitele de fier. Feritina serica este glicozilata (sugerand secretia de catre celulele sistemului fagocitic) si relativ saraca in fier. In deficitul de fier, feritina scade inaintea aparitiei anemiei/altor modificari hematologice.

  

Conditii de recoltare:

Recoltarea se face dimineata pe nemancate.

Pentru determinarea feritinei serice se recolteaza sange venos.

Recoltarea se face in vacutainer fara anticoagulant, cu/fara clot activator, cu/fara gel separator( vacutainer cu dop rosu sau galben), atat cat permite vacuumul. Specimenele recoltate care prezinta hemoliza puternica sau care sunt recoltate necorespunzator, in alte tipuri de vacutainere, vor fi respinse de la  testare.

Dupa recoltare,  serul se va separa prin centrifugare la 4000 turatii, timp de 5 minute; serul separat este stabil 24 ore la temperatura camerei sau 1 săptămână refrigerat la 2-8°C.

Recomandari

- diagnosticul diferential al anemiilor; - evaluarea anemiei feriprive si monitorizarea tratamentului de substitutie cu fier (punctul final este reprezentat de umplerea depozitelor de fier) si a compliantei la tratament; - monitorizarea categoriilor de pacienti cu risc de deficit de fier (detectarea deficitului de fier latent): femei insarcinate, donatori de sange, copii mici, pacienti hemodializati etc.; - monitorizarea statusului fierului la pacienti cu boli renale cronice, dializati/nedializati; - pentru diagnosticarea hemocromatozei (nivel foarte crescut de fier in organism)- diagnosticarea bolilor inflamatorii

Nu se recomanda efectuarea testului in timpul menstruatiei deoarece nivelurile de feritina pot fi scazute!

Interpretarea rezultatelor

Niveluri scazute : deficit proteic sever, anemie feripriva, hemodializa, malnutritie, sarcina.

Niveluri crescute: hemocromatoza, hemosideroza, transfuzii sangvine recente, intoxicatie cu fier, anemie megaloblastica/hemolitica, afectiuni hepatocelulare inflamatorii, afectiuni inflamatorii, neoplasme in stadii avansate, consum excesiv de alcool, insuficienta renala cronica, boala Hodgkin, leucemie, ciroza, boli de colagen, hipertiroidie, administrarea de preparate cu fier, talasemie.