Gamaglutamiltranspeptidaza (GGT)

Sistem de recoltare:
ser (galben, rosu)
Durata:
1 zi

Informatii generale:

GGT este o enzima prezenta in ser si in toate tipurile de celule cu exceptia celulelor musculare. Se distinge o fractie minora, citosolica si o fractie majora localizata la nivelul membranelor biologice.

GGT este implicata in procesele de transfer transmembranar a gruparilor gamma-glutamil dar si a unor aminoacizi.

Indicatii pentru determinarea GGT:

Diagnosticul colestazei hepatice;

In hepatopatii, evolutia sa este de obicei paralela cu cea a fosfatazei alcaline.

Indicator sensibil al alcolismului, fiind util si in monitorizarea abstinentei la alcool

Conditii de recoltare:

Recoltarea se face dimineata pe nemancate.

Se recolteaza sange venos.

Recoltarea se face in vacutainer fara anticoagulant, cu/fara clot activator, cu/fara gel separator( vacutainer cu dop rosu sau galben), atat cat permite vacuumul. Specimenele recoltate care prezinta hemoliza puternica sau care sunt recoltate necorespunzator, in alte tipuri de vacutainere, vor fi respinse de la  testare.

Dupa recoltare : se separă serul prin centrifugare la 4000 turatii, timp de 5 minute; serul separat este stabil 24 ore la temperatura camerei sau1 saptamana refrigerat la 2-8°C.

Metoda de masurare - spectrofotometrică  (enzimatică colorimetrica)

Interpretarea rezultatelor:

Valori crescute

1.Afectiuni hepatice-evolueaza in paralel cu nivelul de Fosfataza Alcalina, Leucin Amino Peptidaza  si a 5’Nucleotidil Transferaza,dar sensibilitatea sa este mai mare

- Hepatita acuta: Cresterea GGT este mai putin marcata decat a altor enzime hepatice, dar este ultima ale carei valori revin la normal, indicand convalescenta

- Hepatita cronica activa: Cresteri mai mari (de 7 ori) decat in hepatita acuta. Crestere mai mare decat a AST si ALT. In stadiul asimptomatic al hepatitei cronice poate fi singura enzima cu valori serice crescute.

- In hepatita alcoolica, niveluri de 3.5 ori mai mari

- Ciroza hepatica. In cazurile de ciroza inactiva, valorile sunt de 4 ori mai mici decat in hepatita cronica.  O crestere > 10-20 ori la cirotici sugereaza suprapunerea unui carcinom hepatic primar

- Ciroza biliara primara

- Steatoza hepatica.

- Icter obstructiv

- Metastaze hepatice

- Sindromul de colestaza. In colestaza mecanica si virala, GGT si LAP cresc aproximativ in aceasi proportie,spre deosebire de colestaza indusa medicamentos ina care GGT creste mult mai mult.

2.Pancreatita: intotdeauna valori crescute in pancreatita acuta.In pancreatita cronica se inregistreaza cresteri in prezenta afectarii tractului biliar sau a unei inflamatii active.

3.Infarctul miocardic acut: Valori crescute la 50% dintre pacienti. Incepe sa creasca in a 4-a-a 5-a zi,atinge un maxim la 8-12 zile.

4.Consumul crescut de alcool

5.Administrarea unor medicamente (barbiturice, antidepresive triciclice)

6.Unele cazuri de carcinom de prostata

7.Neoplasme, chiar si in absenta metastazelor hepatice; mai ales melanomul malign, carcinomul de san si cel pulmonar; cele mai ridicate valori se ating in hipernefrom.

8.Alte situatii (obezitate importanta, afectiuni renale, afectiuni cardiace, stari postoperatorii)