TPHA

Sistem de recoltare:
ser (galben, rosu)
Durata:
1 zi

Sifilisul este o boala infectioasa determinata de spirochetaTreponema pallidum. Boala se transmite prin contact sexual neprotejat, transplacentar si mai rar prin contact sanguin (intepatura, transfuzie). Perioada de incubatie este cuprinsa intre 10 zile si 3 luni, timp in care agentul patogen difuzeaza prin sistemul limfatic. Boala se instaleaza progresiv putand aparea variate manifestari clinice.

Sifilisul se poate clasifica in sifilis primar (precoce, infectios), sifilis secundar (tardiv, neinfectios), sifilisul tertiar. Primele doua stadii pot include forme de sifilis latente (precoce sau tardiv). O alta forma a bolii este sifilisul congenital ce apare in cazul transmiterii transplacentare a infectiei cu Treponema pallidum. Acest lucru a dus la obligativitatea depistarii bolii la femeile gravide. La femeia gravida exista posibilitatea aparitiei unei reactii fals pozitive legata de sarcina. Datorita acestei situatii este necesara folosirea unor teste care sa permita diferentierea unui sifilis vechi cu anticorpi reziduali de un sifilis evolutiv.

De rutina, diagnosticul sifilisului se bazeaza pe metodele serologice.         Raspunsul imun fata de infectie este reprezentat de producerea anticorpilor:

- anticorpi nespecifici (anticardiolipina/reagine) - se pozitiveaza dupa aproximativ 4 saptamani de la contactul infectant.

- anticorpi specifici antitreponemici de tip IgM (la sfarsitul celei de a 2-a saptamani de infectie) si de tip IgG (in saptamana a patra).

Daca boala este tratata, titrul anticorpilor nespecifici si cel al anticorpilor specifici IgM scade rapid insa anticorpii specifici IgG pot persista nedefinit

Tinand cont de raspunsul imun exista teste pentru evidentierea anticorpilor nespecifici (RPR, VDRL) si teste care evidentiaza anticorpii specifici ( de ex. TPHA- anticorpi totali antitreponema IgM si IgG)

    

Metoda de testare:

TPHA este o tehnica de hemaglutinare indirecta folosita pentru detectia si titrarea anticorpilor specifici fata de agentul cauzator al sifilisului, Treponema pallidum. Sunt folosite eritrocite de pasare sensibilizate cu un extract antigenic de Treponema pallidum; aceste celule vor aglutina cu anticorpii specifici prezenti in serul pacientilor sifilitici. Reactiile non-specifice sunt detectate prin folosirea unui reactiv de control care contine eritrocite nesensibilizate cu extract antigenic treponemic.

       

Sistem de recoltare: sange venos pe vacutainere cu dop rosu sau galben

Proba se lucreaza imediat sau se poate tine la 2-8grC timp de 5 zile. Pentru perioade mai lungi se congeleaza la – 20grC

Interpretare rezultate:       

TPHA

Un rezultat negativ (la dilutia 1:80) indica absenta anticorpilor specifici de Treponema pallidum.

Un rezultat echivoc poate indica un titru foarte mic al anticorpilor prezenti in stadiile incipiente ale sifilisului sau o cantitate reziduala de anticorpi prezenti in cazul sifilisului tratat.

Un rezultat pozitiv indica prezenta anticorpilor specifici de Treponema pallidum, anticorpi ce pot fi prezenti dintr-o infectie trecuta sau recenta.

Tehnica TPHA poate uneori reactii incrucisate cu alte tipuri de anticorpi prezenti in alte forme de infectii treponemice, ducand la reactii fals pozitive in cazul pacientilor cu mononucleoza, lepra, boli autoimune.

Rezultatele se intrepreteaza intotdeauna in context clinic.

Comentarii:

- -in cazul testelor RPR/VDRL pozitive este necesara confirmarea rezultatului prin teste specifice precum TPHA. Acest lucru va elimina reactiile fals pozitive.