Totul despre operația de catarctă

Vezi din nou mai clar, mai bine, mai colorat

La Clinicile Medicale LOTUS-MED echipa de medici oftalmologi și chirurgi supraspecializați în centre de prestigiu din Romania si Franța diagnosticheaza si trateaza afectiuni oculare printre care și cataracta. Aceasta este una din cele mai răspândite afecțiuni oftalmologice (pe glob), apare odată cu înaintarea în vârstă și poate determina orbirea dacă nu este tratată.

Cunoaște echipa specialiștilor în intervenții pentru cataractă

În ce constă operația pentru cataractă

Redarea clarității vederii în 30 de minute. Operația de cataractă este una dintre cele mai eficiente și de scurtă durată intervenții oftalmologice. În termeni simpli, chirurgia cataractei constă în înlocuirea cristalinului bolnav cu o lentilă intraoculară artificială care va prelua funcția cristalinului. Lentila artificială este perfect tolerată de corpul nostru și este făcută să rămână în ochiul pacientului pentru tot restul vieții, fără să fie necesară o schimbare a acesteia. 

Operația pentru cataractă se face cu anestezie topică, cu picături și este nedureroasă. Se operează fiecare ochi în parte. Durata totală a intervenției de cataractă este, în medie, de 30 de minute, iar recuperarea este, in mare majoritate a cazurilor, foarte ușoară.

Siguranță în Centrul Medical Integrat de Oftalmologie LOTUS-MED, unde intervențiile se fac:

într-o unitate cu un grad mare de asepsie,
se folosesc câmpuri sterile,
folosirea de materiale de unică folosință în mod corespunzător,
schimbarea întregului set-up operator între fiecare pacient, injectarea unui antibiotic intraocular la finalul intervenției
fiecare pacient va avea setul lui de operație: trusă sterilă folosită doar pentru intervenția lui, propriul set cu casetă de facoemulsificare, propriul câmp steril, propriile consumabile (vascoelastice, colorant de capsulă dacă este necesar etc)
niciun instrument/substanță folosite la un pacient nu vor fi refolosite la următorii în aceeași sesiune operatorie.
între pacienți, chirurgul reia pașii de spălare și dezinfectare a mâinilor și își schimbă întreaga ținută operatorie (halat, mănuși, mască etc).
Masa operatorie se reface între fiecare pacient

Preț Operație de Cataractă

Operația de cataractă la Centrul Integrat de Oftalmologie LOTUS-MED este făcută de o echipă de medici specializați în Franța în România, utilizând cele mai performante tipuri de cristaline din țară.

Preț de la 3.000 de lei

De ce este important tipul de cristalin

În Centrul Medical Integrat de Oftalmologie LOTUS-MED punem la dispoziția pacienților mai multe tipuri de cristaline artificiale performante. În același timp, medicii noștri ajută pacienții să aleagă tipul de cristalin potrivit pentru stilul de viață și în concordanță cu preocupările și activitățile de zi cu zi.

Iată care sunt variantele si diferențele dintre ele:

cristalinele premium: multifocale, torice
cristaline monofocale simple
cristaline monofocale care îmbunătățesc și vederea intermediară

Solicită o programare

CAPTCHA
4 + 0 =
Rezolvați această problemă aritmetică simplă și introduceți rezultatul. De exemplu, pentru 1+3 introduceți 4.
Această întrebare este pentru a preveni trimiterile automate de spam.

Odată cu înaintarea în vârstă (îndeosebi după 50 ani), cristalinul suferă modificări: devine din ce în ce mai gros, mai rigid și mai opac, deoarece substanțele din alcătuire, care îi dau transparență, încep să își piardă funcțiile. Astfel, apare ceea ce se numește o cataractă (opacifierea cristalinului).

Modificările legate de vârstă ale cristalinului pot fi discrete și nu schimbă felul în care vedem, în acest caz, nu este indicat niciun tratament, ci mai degrabă o urmărire a evoluției cataractei.

vedere încețoșată („ca prin sită”)
scăderea de contrast
dificultăți în anumite condiții de iluminat (vedere foarte scăzută la semiîntuneric sau, dimpotrivă, la lumină puternică)
vedere dublă monoculară

Pentru o diagnosticare precoce, dar și pentru a preveni afectarea majoră/ completă a ochiului, vă recomandăm control oftalmologic amănunțit începând cu vârsta de 45 ani.

Diagnosticarea de rutină a cataractei se face prin:

Examen clinic și paraclinic efectuat de medicul oftalmolog
Examinarea amănuțită cu biomicroscopul

Este necesar să spunem că netratată, cataracta provoacă orbire, totodată, recomandarea pentru operația de cataractă o face medicul oftalmolog, în urma controlului oftalmologic.

În general, se recomandă intervenția de cataractă în următoarele cazuri:

  • Când afectează calitatea vieții, sau independența pacientului
  • Când simptomele cataractei fac dificile lucrurile obișnuite precum condusul mașinii, cititul, privitul la televizor

Sunt și situații când se impune intervenția pentru cataractă, precum:

  • cataracta foarte matură (cataracta se poate “umfla” sau “dezintegra” în ochi, ducând la complicații serioase: glaucomul secundar facotoxic, sau afectarea ireversibilă a endoteliului cornean)
  • cataracta traumatică (în funcție de leziunile asociate)
  • cataracta congenitală (se operează chiar în primele luni de viată, mai ales dacă este unilaterală).

După operația de cataractă pacientul trebuie să facă un tratament cu picături pentru cca. 1 lună. Vor fi prevăzute, de asemenea, și examinări postoperatorii regulate. Vindecarea completă se consideră a fi la cca. 1 lună postoperatorie.
Medicul dumneavoastră oftalmolog vă va sta la dispoziție pentru orice întrebări suplimentare.

În ziua intervenției chirurgicale, se recomandă ca pacientul să ia un mic dejun lejer sau chiar să fie a jeun pentru 4-5 ore pre-operator.
Medicația trebuie luata ca de obicei. Tratamentul de fond al pacienților nu trebuie întrerupt.
Intervenția chirurgicală se realizează în ambulatoriu și trebuie prevăzută o perioadă de câteva ore în care pacientul va rămâne în clinică.
În perioada postoperatorie, pacienții trebuie să efectueze un tratament cu picături, timp de o lună. Tratamentul postoperator este simplu de realizat și recuperarea este, în general, foarte rapidă.
În primele nopți post-operatorii, pacientul trebuie să își acopere ochiul operat cu o “ scoică” oculară care îl va proteja pe perioada somnului. 
În timpul zilei ochiul nu trebuie pansat/ acoperit. În primele zile post-operatorii este de evitat expunerea la praf, vânt, noxe. Mersul la piscină este de evitat în primele 10-15 zile postoperatorii.